Három heti viharos vita és több mint 11 ezer módosító javaslat mérlegelése után a francia nemzetgyűlés gyakorlatilag eredeti formájában szavazta meg a jobbközép kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvényt. A járulékfizetési időt, és a nyugdíjkorhatárt jelentősen - bár fokozatosan - megemelő törvénytervezet miatt korábban 1995 óta nem látott tömegmegmozdulásokra került sor Párizsban és az ország félszáz nagyvárosában.

A 81 cikkből álló jogszabály elfogadásáról csütörtökön délelőtt szavaztak ünnepélyesen a nemzetgyűlés képviselői. A kormánytöbbséget alkotó UMP (Népi Mozgalom Unió) és a jobboldalhoz tartozó UDF (Unió a francia demokráciáért) egységesen a törvény mellett voksolt, a szocialisták (PS) és a kommunisták (PCF) elutasították. A törvénytervezetről június 10-én kezdett vita (1981 óta a leghosszabb parlamenti csata) szerdán késő éjjel ért véget a még hátramaradt cikkelyeknek a megszavazásával és a szinte kivétel nélkül elutasított módosító indítványokról történt szavazással. A képviselőházban első olvasatban jóváhagyott törvénytervezet hétfőn kerül a szenátus elé, a második parlamenti forduló után, várhatóan július végén emelkedik törvényerőre.
A mostanáig érvényben lévő nyugdíjrendszert jelentősen szigorító új törvény nemzetgyűlési elfogadtatása az egy éve hivatalban lévő Raffarin-kormány első igazi szociális és politikai erőpróbája volt. Január és június közepe között nyolc országos akciónapon demonstráltak százezrek a szociálisügyi miniszter nevét viselő "Fillon-terv" ellen. A legnépesebb megmozdulás május 13-án volt, ezen a napon a szervezők szerint országszerte több mint kétmillióan tiltakoztak a nyugdíjrendszer módosítása ellen. A tüntetők létszámát menetrendszerűen lebecsülő rendőrség is egymilliós résztételről adott számot. A megmozdulás felidézte az 1995. decemberi, utólagos hatásában kormánybuktató lázongás emlékét. Jean-Pierre Raffarin kormánya ennek dacára hajlíthatatlan maradt, s június közepére kifulladt a szakszervezetek kezdeményezte sztrájkmozgalom és tiltakozás.
Az új törvény szerint az eddigi 60 évről 2020-ig lépcsőzetesen 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, a teljes nyugdíjhoz szükséges járulékfizetési időt 2008-ig 40 évben egységesítik a közalkalmazottak és a magánszektorban dolgozók számára egyaránt, majd 2012-ig 41 évre, 20020-ig pedig 42 évre növelik a szolgálati időt. Könnyítésként az új jogszabály engedélyezi, hogy a 14-16 éves korban munkába állt alkalmazottak a szükséges járulékfizetési idő megszerzése esetén 56-58 éves kortól nyugállományba vonuljanak. A legalacsonyabb nyugdíjat a mindenkori minimálbér 85 százalékában szabja meg a törvény, s rögzíti azt az elvet, hogy a nyugdíjak indexálását nem a bérszinthez, hanem az árakhoz kötik, azaz az inflációhoz igazítják. Ez hosszú távon nyilvánvalóan a nyugdíj vásárlóértékének csökkenéséhez vezet. A jobbközép kormány nyugdíjmódosító koncepciójának tartóoszlopa a közszféra és a magánszektor alkalmazottaira eddig érvényes kétféle szisztéma összevonása. A közalkalmazottak eddig 37,5 évi járulékfizetési idő után szereztek nyugdíjjogosultságot, miközben a magánvállalkozásokban dolgozók 40 évi szolgálati időt teljesítettek, s magasabb járulékot is fizettek, mint a közszolgáltatásokat ellátó munkavállalók. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör