Tetszett a cikk?

Három heti viharos vita és több mint 11 ezer módosító javaslat mérlegelése után a francia nemzetgyűlés gyakorlatilag eredeti formájában szavazta meg a jobbközép kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvényt. A járulékfizetési időt, és a nyugdíjkorhatárt jelentősen - bár fokozatosan - megemelő törvénytervezet miatt korábban 1995 óta nem látott tömegmegmozdulásokra került sor Párizsban és az ország félszáz nagyvárosában.

A 81 cikkből álló jogszabály elfogadásáról csütörtökön délelőtt szavaztak ünnepélyesen a nemzetgyűlés képviselői. A kormánytöbbséget alkotó UMP (Népi Mozgalom Unió) és a jobboldalhoz tartozó UDF (Unió a francia demokráciáért) egységesen a törvény mellett voksolt, a szocialisták (PS) és a kommunisták (PCF) elutasították. A törvénytervezetről június 10-én kezdett vita (1981 óta a leghosszabb parlamenti csata) szerdán késő éjjel ért véget a még hátramaradt cikkelyeknek a megszavazásával és a szinte kivétel nélkül elutasított módosító indítványokról történt szavazással. A képviselőházban első olvasatban jóváhagyott törvénytervezet hétfőn kerül a szenátus elé, a második parlamenti forduló után, várhatóan július végén emelkedik törvényerőre.
A mostanáig érvényben lévő nyugdíjrendszert jelentősen szigorító új törvény nemzetgyűlési elfogadtatása az egy éve hivatalban lévő Raffarin-kormány első igazi szociális és politikai erőpróbája volt. Január és június közepe között nyolc országos akciónapon demonstráltak százezrek a szociálisügyi miniszter nevét viselő "Fillon-terv" ellen. A legnépesebb megmozdulás május 13-án volt, ezen a napon a szervezők szerint országszerte több mint kétmillióan tiltakoztak a nyugdíjrendszer módosítása ellen. A tüntetők létszámát menetrendszerűen lebecsülő rendőrség is egymilliós résztételről adott számot. A megmozdulás felidézte az 1995. decemberi, utólagos hatásában kormánybuktató lázongás emlékét. Jean-Pierre Raffarin kormánya ennek dacára hajlíthatatlan maradt, s június közepére kifulladt a szakszervezetek kezdeményezte sztrájkmozgalom és tiltakozás.
Az új törvény szerint az eddigi 60 évről 2020-ig lépcsőzetesen 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, a teljes nyugdíjhoz szükséges járulékfizetési időt 2008-ig 40 évben egységesítik a közalkalmazottak és a magánszektorban dolgozók számára egyaránt, majd 2012-ig 41 évre, 20020-ig pedig 42 évre növelik a szolgálati időt. Könnyítésként az új jogszabály engedélyezi, hogy a 14-16 éves korban munkába állt alkalmazottak a szükséges járulékfizetési idő megszerzése esetén 56-58 éves kortól nyugállományba vonuljanak. A legalacsonyabb nyugdíjat a mindenkori minimálbér 85 százalékában szabja meg a törvény, s rögzíti azt az elvet, hogy a nyugdíjak indexálását nem a bérszinthez, hanem az árakhoz kötik, azaz az inflációhoz igazítják. Ez hosszú távon nyilvánvalóan a nyugdíj vásárlóértékének csökkenéséhez vezet. A jobbközép kormány nyugdíjmódosító koncepciójának tartóoszlopa a közszféra és a magánszektor alkalmazottaira eddig érvényes kétféle szisztéma összevonása. A közalkalmazottak eddig 37,5 évi járulékfizetési idő után szereztek nyugdíjjogosultságot, miközben a magánvállalkozásokban dolgozók 40 évi szolgálati időt teljesítettek, s magasabb járulékot is fizettek, mint a közszolgáltatásokat ellátó munkavállalók. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé