Tetszett a cikk?

Legkevesebb tizenöt ember - köztük az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Sergio Vieira de Mello brazil diplomata - halt meg abban a merényletben, amelyet öngyilkos támadók követtek el teherautóba rejtett pokolgéppel kedd délután a bagdadi ENSZ-központnak helyet adó egykori Canal Hotel ellen. A hatalmas robbanásban, amely az épület három emeletét teljesen ledöntötte, legalább százan megsérültek.

A robbanás erejére jellemző, hogy a detonációtól két kilométerre is betörtek az épületek ablakai. Az épületben több száz ember dolgozott a robbanás idején, éppen egy sajtókonferenciára készültek - jelentette a BBC helyszíni tudósítója, aki szerint ez a robbanás nagyobb erejű volt, mint az, amelyik Jordánia bagdadi követségénél tizenegy személyt ölt meg augusztus 7-én. A New York Times szerint a robbanóanyagot egy cementkeverőbe rejtették, s azt nagy sebességgel vezette az öngyilkos merénylő az épület előtti homokos parkolóba, ahol felrobbant. Az ENSZ nemrégiben szigorította meg a biztonsági intézkedéseket bagdadi épülete körül.
Vieira de Mello irodája volt a legközelebb a robbanáshoz; egy ENSZ-tisztviselő szerint ez volt a támadás célpontja. A korábbi jelentések arról szóltak, hogy a súlyosan sérült ENSZ-diplomatát, aki másokkal együtt a romok alá szorult, helikopteren elszállították, ám Fred Eckhard ENSZ-szóvivő New Yorkban és Paul Bremer, az iraki amerikai közigazgatás vezetője később egyidejűleg erősítették meg, hogy a diplomatát nem sikerült kimenteni a bedőlt fal romjai alól, ahonnan a Reuters szerint De Mello a mobiltelefonján kért segítséget. A környéket lezárták, a sérülteket helikopterekkel mentik; köztük van Denon Sevan, az Olajat élelmiszerért ENSZ-program igazgatója is.
George Bush amerikai elnök kedden kijelentette, hogy "a civilizált világot nem fogják megfélemlíteni..., ezek a gyilkosok nem fogják meghatározni Irak jövőjét". Az Egyesült Államok minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni kívánja a Bagdadban folyó mentési munkálatokat - jelentette ki az elnök, aki egyben az amerikai nép nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Kofi Annan ENSZ-főtitkár megdöbbenésének adott hangot a merénylet miatt, és kifejezte reményét, hogy a felelősöket gyorsan felelősségre fogják vonni.
Az amerikai védelmi minisztérium és az Egyesült Nemzetek Szervezete is élesen elítélte a merényletet. "A támadás olyan emberek ellen irányult, akiknek egyetlen céljuk az, hogy segítsék Irak népét a háború és a hosszú elnyomás következményeinek leküzdésében" - jelentette ki Bertrand Ramcharan, az ENSZ emberi jogok bizottságának ügyvezető biztosa. A Pentagon az Anszár al-Iszlám szélsőséges csoportot tartja a merénylet egyik lehetséges elkövetőjének. Amerikai szakértők vizsgálják azt is, van-e kapcsolat a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen augusztus 7-én elkövetett merénylet és a keddi akció között. A Pentagon korábban ezt a csoportot nevezte meg mint a jordániai nagykövetség elleni merénylet feltételezett elkövetőjét, mondván, a csoportról tudják, hogy Irakban, Bagdad körzetében működik. A védelmi minisztérium képviselője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a terroristák egyre több polgári célpontot támadnak. Az Irakban állomásozó amerikai erők a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak majd a Bagdadban működő hivatalos létesítmények védelmére - derült ki a tisztviselő nyilatkozatából, amely nem zárta ki azt sem, hogy növelik a jelenleg 150 ezer főt kitevő amerikai haderő létszámát. A mostani merényletek ugyanakkor bebizonyították, hogy a koalíciós erők egyelőre nem támaszkodhatnak az iraki rendőrségre, illetve önálló hadseregre, amelynek létrehozására az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tettek - mondta a Pentagon képviselője.
George Bush amerikai elnök május elsején bejelentette, hogy véget értek Irakban a nagyobb harci cselekmények; azóta azonban súlyos támadások sora érte az amerikai csapatokat és szövetségeseiket, valamint az országban lévő nemzetközi létesítményeket.
Augusztus 19.: Támadás az ENSZ bagdadi székháza ellen. Halottak, sok sebesült. Augusztus 7. : Autóba rejtett pokolgép robbant Jordánia bagdadi nagykövetségénél, 11 ember meghalt.
Július 26-27.: Összesen öt amerikai katona hal meg Irakban, 24 óra leforgása alatt elkövetett több ellenséges támadás következtében. Ezzel 100 fölé emelkedett azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik május1-je óta támadások vagy baleset következtében Irakban életüket vesztették.
Július 16. John Abizaid tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka először beszél gerillaháborúról az amerikai katonák elleni újabb halálos támadások és a szinte naponta bekövetkező új halálesetek után.
Július 5.: Egy iraki rendőrök számára tartott amerikai tanfolyam záróünnepségén hét irakit megölnek, 40 további pedig megsebesül. Ez volt az első nagyobb támadás a megszállókkal együttműködő irakiak ellen.
Június 24.: Egy a szövetséges megszálló csapatok elleni támadásban meghal hat brit hal Dél-Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett