Tetszett a cikk?

Amerikai katonák lőtték le Irakban a 27 éves Varga-Balázs Pétert, akinek keddi halálával kapcsolatban pénteken közleményt adott ki a Külügyminisztérium.

Varga-Balázs Péter egy amerikai ellenőrző pontnál halt meg Irakban, miután a katonák lövéseket adtak le gépkocsijára - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő. "Amerikai részről (...) arról tájékoztatták a Külügyminisztériumot, hogy a Varga-Balázs Péter által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai katonák által felállított közúti ellenőrző pontot. A megállásra való felszólítás, illetve figyelmeztető lövések ellenére sem lassított, így célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta. Ezt követően a gépkocsi egy amerikai katonai járműnek ütközött, sérülést okozva több katonának" - tudatta a közleményben Tóth.A győri egyetemista civilként dolgozott a háborús övezetben - mondta pénteken az elhunyt bátyja. A család kedden szerzett tudomást a tragédiáról a szerencsétlenül járt fiatalember Irakban lévő barátja, egyetemista társa telefonhívása nyomán - mondta Varga-Balázs Gábor. A hivatalos tájékoztatást csütörtökön kapták meg a halálhírről - tette hozzá.A család hasztalan próbálta lebeszélni az egyetemista fiatalembert az iraki szolgálatról. Három hónapos munkára utazott ki egy budapesti kft. közvetítésével, s több mint két hónap már eltelt az önként vállalt missziójából - közölte az elhunyt testvére. Varga-Balázs Gábor, aki egyébként orvos, határozottan cáfolta, hogy az anyagiak vonzották volna öccsét, amikor Irak mellett döntött. "Segíteni akart, hogy Irakban jobb legyen az élet, ezért vállalkozott a békés szolgálatra" - mondta.Az amerikai civil hatóság neve elhallgatását kérő egyik munkatársa szerint Varga-Balázs a Bagdadtól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi térségében lévő ellenőrző pontnál halt meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rezidens orvosok fele nem írná alá az új jogviszonyt, ha van más választásuk

A rezidens orvosok fele nem írná alá az új jogviszonyt, ha van más választásuk

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát