Tetszett a cikk?

Hozzávetőleg 32 ezer kilométernyi vasútvonalat kell átvizsgálnia annak a tízezer vasúti munkásnak, akiket az AZF nevű csoport sorozatos bombafenyegetései után mozgósítottak Franciaországban. A csoport, amelyet egy 2001-ben felrobbant vegyi üzemről neveztek el, négymillió dollárt és egymilló eurót követel az állítólagos robbantások lefújásáért.

A vasúti hálózat átvizsgálása szerdán a legtöbb utas által igénybe vett vonalak mentén kezdődött, és várhatóan még csütörtökön be is fejeződhet. „Ez egy óriási munka” – idézi a francia SNCF vasúttársaság szóvivőjét a CNN. A vasút biztonsági készültségét fokozták, de a közlekedés a szóvivő szerint zavartalan.A rendhagyó biztonsági intézkedésekre azután kerül sor, hogy az eddig ismeretlen AZF nevű csoport bombatámadással fenyegette meg az SNCF vasúthálózatát. A csoport tíz elrejtett bombáról beszél, de a CNN szerint a francia vasút vezetői attól tartanak, „még több is lehet a sínek mentén”.A rendőrség szerint az AZF, amelynek neve egy 2001-ben felrobbant francia vegyipari gyárra utal, négymillió dollárt és egymillió eurót követel azért, hogy ne robbantsa fel az állítólag elrejtett bombákat. A Reuters szerint a csoport decemberben Jacques Chirac elnöknek és a belügyminisztériumnak is küldött hasonló zsaroló levelet, amelyet januárban és februárban még kettő követett.A fenyegetést komolyan veszik, miután február 21-én egy detonátorral felszerelt, de nem időzített bombára bukkant a rendőrség Limoges város közelében. A bombát a Párizs és Toulouse közötti vasútvonal mentén helyezték el. A műanyag ételtárolóban talált bombát a francia sajtó szerint „egy robbanóanyag-szakértő vagy egy nagyon tehetséges diák készíthette”.Értesülések szerint a rendőrséget a csoport GPS-koordináták megadásával tájékoztatta a bomba hollétéről, miután a rendőrök kódolt újsághirdetésben válaszoltak az AZF korábbi fenyegető leveleire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint