Harminc év körüli szőke hajú nő után nyomoz a francia rendőrség a vonatrobbantással fenyegetőző titokzatos "AZF-csoport" ügyében.

A párizsi belügyminisztériumba több bejelentés érkezett arról, hogy a több mint ötmillió dolláros váltságdíjat követelő csoport nevében február közepén telefonon jelentkező nőt látni vélték a francia fővárosban és környékén a rendőrséggel folytatott rövid üzenetváltások idején. Egy szemtanú a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron figyelt fel egy izgatott nőre. Az illető egy rövid beszélgetés után a telefonfülkéből távozóban beszállt egy fehér színű furgonba, amelynek volánjánál egy férfi ült. Sem a nő vonásait, sem a gépkocsit vezető személyt nem tudta leírni a bejelentő, így robotkép sem készült róluk. Az autó rendszámából is csak a megyét jelző két számjegyet látta, ez pedig nem elég a kocsi azonosításához.A rendőrség terrorellenes ügyosztálya és a szervezett bűnözéssel foglalkozó részleg párhuzamos nyomozást folytat, a vizsgálatba 600 nyomozót vontak be. A szakemberek egyelőre nem tudják eldönteni, hogy terroristákkal vagy mindenre elszánt, igen jól felkészült pénzvadászokkal állnak szemben. A belügyminisztériumba küldött levelekről íráselemzők megállapították, hogy szerzőjük jól tud franciául. A hibátlan szövegből kitűnik, hogy katonai szakismeretekkel rendelkező személyről van szó.Az "AZF-csoport" december közepén küldött első ízben levelet a belügy párizsi központjába és az Élysée elnöki palotába, ezt három újabb küldemény követte. Később telefonhívásokban, majd a Libération apróhirdetés rovatában követelte, hogy a francia állam fizessen négymillió eurót és egymillió dollárt, ellenkező esetben szabályos időközönként felrobbantják a francia államvasutak 30 ezer kilométer hosszúságú hálózatának tíz ismeretlen pontján elrejtett pokolgépeket. A csoport útmutatása alapján a rendőrség február 21-én megtalálta azt a robbanószerkezetet, amelyet az AZF egy Limoges környéki viadukt vasúti sínjei alá helyezett. A belügyminisztérium ekkor a feltételek szerint zsákokba rakta a kívánt pénzösszeget - 100 eurós, illetve 100 dolláros használt címletekben -, és a megadott időpontban, március 1-jén egy rendőrségi helikopter útnak indult a randevú helyszínére. A belügyesek valamiért elvétették a célt, majd a történetről két nap múlva beszámolt a sajtó. Az AZF-csoport azóta nem hallat magáról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta