Tetszett a cikk?

Harminc év körüli szőke hajú nő után nyomoz a francia rendőrség a vonatrobbantással fenyegetőző titokzatos "AZF-csoport" ügyében.

A párizsi belügyminisztériumba több bejelentés érkezett arról, hogy a több mint ötmillió dolláros váltságdíjat követelő csoport nevében február közepén telefonon jelentkező nőt látni vélték a francia fővárosban és környékén a rendőrséggel folytatott rövid üzenetváltások idején. Egy szemtanú a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron figyelt fel egy izgatott nőre. Az illető egy rövid beszélgetés után a telefonfülkéből távozóban beszállt egy fehér színű furgonba, amelynek volánjánál egy férfi ült. Sem a nő vonásait, sem a gépkocsit vezető személyt nem tudta leírni a bejelentő, így robotkép sem készült róluk. Az autó rendszámából is csak a megyét jelző két számjegyet látta, ez pedig nem elég a kocsi azonosításához.A rendőrség terrorellenes ügyosztálya és a szervezett bűnözéssel foglalkozó részleg párhuzamos nyomozást folytat, a vizsgálatba 600 nyomozót vontak be. A szakemberek egyelőre nem tudják eldönteni, hogy terroristákkal vagy mindenre elszánt, igen jól felkészült pénzvadászokkal állnak szemben. A belügyminisztériumba küldött levelekről íráselemzők megállapították, hogy szerzőjük jól tud franciául. A hibátlan szövegből kitűnik, hogy katonai szakismeretekkel rendelkező személyről van szó.Az "AZF-csoport" december közepén küldött első ízben levelet a belügy párizsi központjába és az Élysée elnöki palotába, ezt három újabb küldemény követte. Később telefonhívásokban, majd a Libération apróhirdetés rovatában követelte, hogy a francia állam fizessen négymillió eurót és egymillió dollárt, ellenkező esetben szabályos időközönként felrobbantják a francia államvasutak 30 ezer kilométer hosszúságú hálózatának tíz ismeretlen pontján elrejtett pokolgépeket. A csoport útmutatása alapján a rendőrség február 21-én megtalálta azt a robbanószerkezetet, amelyet az AZF egy Limoges környéki viadukt vasúti sínjei alá helyezett. A belügyminisztérium ekkor a feltételek szerint zsákokba rakta a kívánt pénzösszeget - 100 eurós, illetve 100 dolláros használt címletekben -, és a megadott időpontban, március 1-jén egy rendőrségi helikopter útnak indult a randevú helyszínére. A belügyesek valamiért elvétették a célt, majd a történetről két nap múlva beszámolt a sajtó. Az AZF-csoport azóta nem hallat magáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”