Tetszett a cikk?

Mintegy ezer, más források szerint közel kétezer globalizációellenes tüntető vonult fel csütörtökön Varsóban, tiltakozva a lengyel fővárosban megrendezett Európai Gazdasági Fórum ellen.

A túlnyomórészt fiatalokból álló tömeg a kapitalizmust és az iraki megszállást elítélő jelszavakat skandált. "A kapitalizmus öl, öljük meg a kapitalizmust", "Ne ontsunk több vért az olajért" - egyebek mellett ez állt a tüntetők által magasba emelt zászlókon.Az erős rendőri felügyelet mellett felvonuló tiltakozókat megállította a kordon, amelyet a 600 üzletember és politikus, köztük mintegy 20 európai állam- és kormányfő tanácskozásának helyt adó szállodától több száz méterre állítottak fel.A szerdán Varsó központjában kezdődött Európai Gazdasági Fórum központi témája a kibővített Európai Unió jövője. A háromnapos gyűlést a genfi központú Világgazdasági Fórum szervezte, amelyet a globalizációellenes csoportok a gazdagokat képviselő exkluzív klubnak tartanak.A konferencia három napjára Varsó "ostromlott város" jelleget öltött: a rendkívüli biztonsági intézkedések keretében az utcákon több száz rendőrautó áll, parkolók ürültek ki, üzletek zártak be, a kirakatokat deszkák fedik.Az európai gazdasági fórum legutóbb Salzburgban ült össze 2002-ben. A csúcstalálkozó ellen akkor 2500 fő tüntetett békésen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!