Az amerikai erők azt is lehetővé teszik, hogy péntektől újonnan létrehozott iraki biztonsági alakulatok vonuljanak be a városba.

A frissen létrehozott Faludzsai Véderőnek hívott fegyveres testület bevonulásáról szóló megállapodás szerda este jött létre az iraki város képviselői és amerikai illetékesek között - közölte csütörtökön a várost ostromló amerikai tengerészgyalogosok egyik parancsnoka. A Faludzsai Véderő 1100 iraki katonából és rendőrből áll, parancsnoka a korábbi, Szaddám Huszein exelnök vezette rendszer hadseregének egy volt, tábornoki rangú hadosztályparancsnoka.A fegyveres osztagok előbb kordont vonnak Faludzsa köré, majd péntektől fokozatosan bevonulnak a városba. Ezzel egyidejűleg az amerikai tengerészgyalogság alakulatai elhagyják a város területén és Faludzsa környékén elfoglalt állásaikat. A terv szerint az egész városnak a Faludzsai Véderő ellenőrzése alá kell kerülnie. Az új iraki fegyveres testület az amerikai 1. Tengerészgyalogos Expedíciós Erő alárendeltségében működik.Az előző rendszer egykori tábornokának kinevezése a Faludzsai Véderő élére összhangban van Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának azzal a tervével, hogy be kell vonni az új iraki hadseregbe a bukott rendszer azon tábornokait és főtisztjeit, akik nem vettek részt tevékenyen Szaddám Huszein rezsimjének bűneiben. Másrészt az a számítás is meghúzódhat a kinevezés mögött, hogy a régi rendszer tábornokával könnyebben szót érthetnek a faludzsai fegyveres ellenállók. Széles körben elterjedt feltételezés, hogy az ellenállók jelentős része Szaddám Huszein hadseregének katonája volt.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült