Az új tagállamok listáin több sztár neve is feltűnt, de az eredmények azt mutatják: a pártok szándékai ellenére a választópolgárokat nem vették le lábukról a nagy nevek.

Általánosan elmondható, hogy nem sikerült a hírességek politikai kalandja az európai parlamenti választásokon. Dolly Buster volt pornókirálynő független jelöltként indult a cseh megmérettetésen, azonban Független Kezdeményezés nevű pártja mindössze 16 762 szavazatot kapott, ami mindössze 0,71 százalékos eredményt jelent. Dollyt csupán az vigasztalhatja, hogy nem ő volt az egyetlen hopponmaradt híresség Csehországban: Pavel Dobes és Jaroslav Hutka folkénekesek sem kerültek be a parlamentbe.Elbukott Walesa fiaErki Nool olimpiai aranyérmes észt tízpróbázó ugyancsak kudarcot vallott. Honfitársnője, a Dior után az észt konzervatívok arcaként megismert Carmen Kass szupermodell sem utazhat Brüsszelbe. Jaroslaw Walesa, a közkedvelt volt lengyel államfő, Lech Walesa fia szintén elvérzett a lengyel voksoláson.Vannak azonban üdítő kivételek: ilyen Peter Stastny volt szlovák jéghokis. A 47 éves sportember 15 éves amerikai jégkorongos karrierrel a háta mögött az Európai Parlament padsoraiba ül át rövidesen, mégpedig Mikulás Dzurinda kormányfő pártjának listavezetőjeként. Ezzel Stastny frakciótársa lesz Ari Vatanen volt finn autóversenyzőnek, aki a francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) párt színeiben jutott be a Parlamentbe.Remek remekeltVladimir Remek, a csehek egyetlen űrt megjárt kozmonauta szintén újabb magasságokba jutott: a kommunisták listáján került a Strasbourgba induló 24 cseh képviselő közé. Lengyel űrhajóstársa, Miroslaw Hermaszewski elbukott a szavazáson.A Nobel-díj sem segített José Saramago 81 éves portugál írón. Teljes kudarcot vallott a finn konzervatívok azon kísérlete is, hogy Juha Kankkunen négyszeres ralivilágbajnok és Viivi Avellan, a csinos televíziós sportriporternő indításával nyerjenek meg új választói rétegeket. Finnországban a centrum is hiába állította csatasorba az 1976-os Európa szépét, Riitta Va:isa:nent, egy televíziós játéksorozat műsorvezetőjét, egyben lótenyésztőt, valamint pártbéli társát, Kari Salmelainent, aki főfoglalkozásban egy televíziós ismerkedőshow házigazdája.Mussolini lánya is próbálkozottEgyes tagországokban nyerő egyvelegnek bizonyult a televíziós ismertség és az éppen regnáló kormánnyal való elégedetlenség. Nagy-Britanniában például a BBC volt műsorvezetője, Robert Kilroy-Silk EU-ellenes Függetlenségi Pártjával jócskán hasznot húzott Tony Blair miniszterelnök belpolitikai problémáiból, kihasználva egy másik tv-sztár, a 71 -éves Joan Collins segítségét is a kampányban.Olaszországban Lilli Gruber televíziós sztárújságírónő Silvio Berlusconi engesztelhetetlen ellenfeleként kiharcolt magának egy helyet a strasbourgi Európai Parlamentben. Hétfőn még nem lehetett tudni, hogy Alessandra Mussolini, a néhai diktátor szélsőjobboldalon politizáló lánya sikeresen vette-e az akadályt a versenyben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos