szerző:
MTI

Izrael elismerését, a terrorizmus elítélését várja el az Európai Parlament a majdani palesztin kormánytól - derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet a palesztin választások után kialakult helyzetet értékelve fogadott el az uniós képviselőtestület.

A január 25-i választások - amelyeken a szélsőséges Hamász szervezet kapta a legtöbb szavazatot - az Európai Unió megfigyelő missziója szerint "mérföldkövet jelentettek a demokratikus intézmények kiépítése útján" - áll az Európai Parlament állásfoglalásában. A képviselők a régióban modellértékűnek tartják a voksolást, amely "világosan megmutatta Palesztina népének demokrácia iránti elkötelezettségét".

A szöveg szerint "az EU és más nemzetközi adományozók támogatása alapvető fontosságú a palesztin nép alapvető szükségleteinek kielégítéshez". A parlament szerint azonban az EU csak akkor lesz továbbra is a Palesztin Nemzeti Hatóság legfőbb segélyezője, ha az új kormány világosan elítéli az erőszakot és elismeri Izraelt.

Az EP "tiszteletben tartja a választások eredményét, és tudomásul veszi a palesztin hatóság elnöke, Mahmúd Abbász azon elkötelezettségét, hogy olyan új kormányt hozzon létre, amely tiszteletben tartja a nemzetközi szabályokat, és elutasítja az erőszakot". Állásfoglalásában az EP úgy véli, a "palesztin politikai színtér radikalizálódását előidéző" választási eredmények elsősorban a palesztin nép átfogó reformok iránti igényét, valamint "a megszállás okozta nehéz életkörülményeket tükrözik".

Az EP szerint "a Kelet-Jeruzsálemról folyó vita a konfliktus egészének részét képezi, és továbbra is tárgyalási téma, különösen a két fél között". A parlament "felszólít a palesztin lakosokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére és a kelet-jeruzsálemi palesztin intézmények újbóli megnyitására".

A témával kapcsolatban a magyar képviselők közül Tabajdi Csaba (MSZP) foglalt állást. Úgy vélte, "optimizmusra nincsen sok ok a jelenlegi közel-keleti helyzetben. Irak forrong, Irán nukleáris ambíciói veszélyeztetik a térség törékeny stabilitását, a palesztin választások eredménye pedig sokkolta a világ és az unió közvéleményét és politikusait." Tabajdi aláhúzta, "Mahmud Abbász palesztin elnököt nem szabad magára hagyni. Ezért üdvözlendő az unió döntése, amely szerint egyelőre nem függesztik fel a támogatások utalását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

MTI Világ

Beláthatatlanok a Hamász győzelmének következményei

A radikális iszlámista mozgalomként - Washingtonban és Brüsszelben terrorszervezetként - nyilvántartott Hamász átütő sikere a palesztinai parlamenti választásokon meglepetést keltett az egész világon, bár jó szereplése a belsőleg megosztott, korrupcióval vádolt Fatah-kormányzás fényében előre megjósolható volt. A következmények, főként a közel-keleti békefolyamatra nézve, ma még beláthatatlanok - akkor is, ha a Hamász győzelme mögött leginkább a Fatahnak szánt figyelmeztetés áll.

MTI Világ

A Hamász leszerelné a palesztin lakosságot

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett