Tetszett a cikk?

Az új lengyel kormány levelet írt az Egyesült Nemzetek Oktatási és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak, amelyben kérik a szervezetet, hivatalos dokumentumaikban változtassák meg az „Auschwitzi Koncentrációs Tábor” nevét „Auschwitz-Birkenau egykori náci német koncentrációs tábor”-ra.

Auschwitz (Oswiecim) látképe lengyel honlapon
A két egybeépült náci haláltábor 1979 óta szerepel az UNESCO – jelenleg 812 helyet tartalmazó – világörökségi listáján. A lengyelek most azt nehezményezik, hogy Auschwitzot – a kért pontosítás hiányában – világszerte sokan nem a mai Lengyelország területén fekvő egykori német náci haláltáborként, hanem röviden és pongyolán, mint „lengyel haláltábort” emlegetik; legutóbb ráadásul éppen egy igen jól tájékozott lap, a hamburgi Der Spiegel hetilap járt el így – tudósított a BBC. „Az ifjabb nemzedékekben nem tudatosul eléggé, hogy a két haláltábort nem lengyelek, hanem németek építették és működtették; s ez elég sok lengyel érzékenységét sérti” – fogalmazott Tomasz Kuncewicz, az auschwitzi ( Oświęcim) Zsidó Oktatási Központ igazgatója.

Jan Jozef Kasprzyk, kulturális minisztériumi szóvivő pedig úgy nyilatkozott: „ különösen külföldön nem tudják, hogy az auschwitz-birkenaui haláltábort nem lengyelek, hanem német nácik építették 1940-től kezdődően”. (Ez egyébként száz százalékig csak a birkenaui táborra igaz – az auschwitzi koncentrációs tábor ugyanis eredetileg lengyel kaszárnyának épült Lengyelország Ausztria által megszállt részén, Krakkótól 31 kilométerre, s a bevonuló németek ama régi lengyel barakkokat alakították át munka-, majd haláltáborrá.)

Kérésére a lengyel kormány az év közepére remél pozitív választ kapni az UNESCO-tól, időközben pedig diplomáciai és média-lobbizást folytat az ügy érdekében: hogy erről meggyőződjünk, elég beleolvasni a PAP lengyel hírügynökség kommentárjaiba, vagy belehallgatni a Polonia rádió idegen nyelvű adásaiba.

Ám az UNESCO lépése előre borítékolható. Az ENSZ-ben minden bizonnyal már azt is megbánták, hogy a „Macedón Köztársaságot” – erőteljes görög lobbizás eredményeképpen – csak azzal a feltétellel vették fel a világszervezetbe, hogy az állam formálisan „Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasága” ( Former Yugoslav Republic of Macedonia, számos dokumentum címlapján „FYROM”) változtatta a nevét. A nemzetközi szervezet álláspontja valószínűleg azonos lesz mindazokéval, akik szerint „Auschwitz” mára a holokauszt, a soá, a népirtás jelképévé vált; nemcsak az ott ténylegesen elpusztított csaknem másfél millió, hanem mind a hatmillió, holokausztban elpusztult zsidó megsemmisítésének szinonimájává is.

G.F.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén