szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-koreai külügyminisztérium szerint súlyos konfliktust idézhet elő Japánnak az a terve, hogy oceanográfiai kutatásokat végez egy, a két ország által vitatott hovatartozású szigetcsoport körül, s e célból rövidesen kutatóhajókat küld a térségbe.

Bekérették a szöuli külügyminisztériumba a japán diplomáciai képviselet vezetőjét, és felszólították: figyelmeztesse a japán illetékeseket, hogy tartsák távol a japán hajókat a szóban forgó tengeri térségtől. "Szöul kemény intézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Tokió hozzálát tervének megvalósításához, és kutatóhajókat küld a (koreai nevükön) Tokto- (japán nevükön Takesima-) szigetek térségébe" – mondta Csu Kju Ho, a külügyminisztérium szóvivője.

Dél-Korea az előző napon riadókészültségbe helyezte parti őrségét, és húsz hadihajót küldött a vitatott hovatartozású, lakatlan kis szigetek térségébe.

Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter azonban egyúttal közölte a japán nagykövettel, hogy Szöul kész tárgyalni a területi vitáról, ha Tokió feladja kifogásolt kutatási tervét. A japán kormány nyugalomra intette a dél-koreai felet, de semmi jelét sem mutatta a terv visszavonására irányuló szándéknak.

Felvetett azonban egy olyan javaslatot, hogy egyelőre nem küld kutatóhajókat a térségbe, ha Szöul nem ragaszkodik ahhoz a tengerfenék topográfiájával foglalkozó júniusi nemzetközi konferencián, hogy a vitatott zónában a tengerfenék domborzati képződményeinek koreai elnevezéseit fogadják el nemzetközileg érvényesnek. A szöuli kormány azonnal visszautasította a tokiói javaslatot, mondván, hogy az korlátozni akarja Dél-Korea szuverén jogait.

A területi vita nacionalista szenvedélyeket korbácsolt fel Dél-Korában, ahol amúgy is sokan neheztelnek Japánra a gyarmati múlt miatt és a második világháborús japán hadsereg koreai kegyetlenkedései miatt.

A szigetcsoport két viszonylag nagyobb és 89 apró szigetből, sziklaszirtből, illetve vulkáni sziklából áll. Együttes területük sem éri el az egy négyzetkilométert. A szigetcsoport hozzávetőleg azonos távolságra van a két ország törzsterületétől. Egy francia bálnavadász, Le Liancourt fedezte fel a szigetcsoportot a Nyugat számára 1849-ben, ezért Nyugaton Liancourt-sziklák néven is ismeretes.

Jelenleg Dél-Korea tartja tényleges ellenőrzése alatt, Szöul határőrerőket állomásoztat a szigeteken. A környező vizek gazdag halállománya is vonzóvá teszi a térséget, még inkább azonban az a feltételezés, hogy több milliárd dollár értékű gázlelőhelyeket rejt ott a tenger mélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Japán-kínai légiharc a földgázért

Harminc alkalommal szálltak fel japán vadászgépek az elmúlt hét hónapban, hogy kínai repülőgépeket akadályozzanak meg az ország légterének megsértésében - közölték japán illetékesek, akik szerint ez a szám a tavalyinak több mint kétszerese.

MTI Világ

Japán nem mondott le az állandó ENSZ BT-tagságról

Japán nem mondott le arról az igényéről, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagja legyen, de nem fogja sürgetni a szavazást a világszervezetben a Brazíliával, Németországgal és Indiával közösen benyújtott indítványáról.

Hét nap

VITATOTT JAPÁN ÜNNEP

A japán parlament a múlt héten olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében ismét a néhai Hirohito császárra...

MTI Világ

A japánoknak elegük volt a bűnbánatból

A japán állami vezetők már elég bűnbánatot gyakoroltak a kínaiakkal és a koreaiakkal szemben az ország által a múlt század első felében elkövetett bűnök miatt - véli a japán lakosság csaknem kétharmada a Jomiuri Simbun című jobboldali napilap közvélemény-kutatása szerint.

MTI Világ

Japán 60 éve kapitulált

Japán soha többet ne kezdjen háborút – fejezte óhaját ki Akihito japán császár hétfőn Tokióban, abból az alkalomból, hogy Japán 60 évvel ezelőtt döntött amellett: feltétel nélkül leteszi a fegyvert az Egyesült Államok előtt, és ezzel a II. világháború a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződött.

MTI Világ

Négy szigetről vitázik Japán és Oroszország

Japán továbbra is visszaköveteli Oroszországtól a Kuril-szigetek négy darabját, az úgynevezett Északi Területeket, dacára Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésének, miszerint azok - a nemzetközi jog által rögzítetten - orosz fennhatóság alá tartoznak.

Hét nap

JAPÁN BOCSÁNATKÉRÉS

A második világháború során okozott hatalmas károkért és szenvedésekért Tokió "mély sajnálatát és szívből jövő...

MTI Világ

Kína megtéríti a japánellenes tüntetések kárát

Kína beleegyezett abba, hogy kártérítést fizet Japánnak az áprilisi japánellenes kínai tüntetések során megrongált javakért. A japán kormánytisztviselő "nagy előrelépésnek" minősítette a megállapodást.

MTI Világ

Japánban is ujjlenyomatot vennének a beutazóktól

Minden beutazó külfölditől ujjlenyomatot vennének és mindegyikről fénykép is készülne a hatóságok számára egy japán terrorellenes törvénytervezet szerint - közölte szerdán Tokióban a bevándorlási hivatal egy névtelenül nyilatkozó illetékese.