szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden eddigi mértéket meghaladva tovább árad a Tisza a Vajdaság északi részén, és míg a Duna apadásának köszönhetően leheletnyit csökkent a vízszint a mellékfolyó torkolatánál, a térségben folytonosan fennáll a gátszakadás veszélye.

Csütörtök óta három-négy centivel emelkedett a Tisza vízszintje Törökkanizsánál (Novi Knezevac) és Zentánál; az előbbi helyen 944, az utóbbin 925 centis rekordvízállást mértek, míg a dunai torkolatnál fekvő Titelnél egy centit esett a vízszint. A tiszai árhullám tetőzése várhatóan a hétvégén, a pravoszláv húsvét idején ér a Vajdaságba. Így az ünnep nem lesz nyugodt, akárcsak az elmúlt hétvége, amikor a nyugati keresztény egyházak ünnepelték a feltámadást. 

A folyam vajdasági szakaszán két hete folyik az árvíz elleni védekezés, de szakemberek szerint az igazi veszély csak ezután várható. Eddig csaknem kétszázezer homokzsákkal erősítették meg a töltéseket a Tisza vajdasági szakaszán, a rendkívül magas vízállás miatt éjjel-nappali felügyeletet és karbantartást igényelnek az állandó és ideiglenes gátak.
   
Branislav Radanovic, a vajdasági vízgazdálkodási vállalat igazgatója pénteken megismételte, hogy a folyó alsó szakaszánál, a bácskai Mozsornál (Mosorin) továbbra is fennáll a gátszakadás veszélye. Száz éve épült védvonalról van szó, amelyhez 1994 óta nem nyúltak hozzá. Az elhúzódó árvíz és az elmúlt napok heves esőzései miatt a gátak átáztak. 
 
Juhász Attila zentai polgármester csütörtökön elemi csapás sújtotta térségnek nyilvánította a várost és környékét. A polgármester közölte pénteken az MTI-vel, hogy a helyzet "nem vészes", de elővigyázatosságot követel. Juhász részben azért hozta meg az intézkedést, mert szerinte a szerbiai hatóságok nem figyelnek oda a térségre. "Miközben krokodilkönnyeket ontanak Koszovóért, a kamráinkban tocsog a víz" - mondta Juhász, aki szerint a város
környékén 800 hektár termőföld került víz alá.
 
Zentánál az eddigi védekezés csak "önerőből" folyt, a polgármester mozgósította a lakosságot, a munkagépek tulajdonosait, a katonákat és a polgári szolgálatosokat. Az önkormányzat megtéríti az árvízvédelemmel járó költségeket, miközben az állam nem fizette ki az észak-bácskai árvízvédelmi vállalat tavalyi költségeit sem - mutatott rá Juhász, aki azt reméli, hogy az általa foganatosított intézkedés után az állam könnyebben elengedi a bajba jutott földművelők adóját. 
    
A Duna igen lassan apad egész szerbiai szakaszán, és egyelőre nem múlt el a veszély. A belgrádi hatóságok felszólították a főváros polgárait, hogy ne keressék fel az ünnepek alatt a közkedvelt kirándulóhelyet, a Száván fekvő Cigányszigetet, mert egyelőre veszélyes ott tartózkodni. A figyelmeztetés oka részben az, hogy pénteken ismét áradni kezdett a fővárosnál a Dunába torkolló Száva. Sabacnál a folyó vízszintje elérte a gát koronáját, és várhatóan a
következő napokban is emelkedni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb árhullám indult el a Tisza felső szakaszán

Az elmúlt napokban lehullott csapadék újabb, kisebb árhullámot indított el a Tisza felső szakaszán - közölte az az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője vasárnap.