szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kijárási tilalommal dacolva, több mint százezren tüntettek a nepáli főváros, Katmandu peremvárosi kerületeiben pénteken, egy nappal azt követően, hogy a rendfenntartó erők tüzet nyitottak az uralkodó önkényuralma elleni tiltakozókra.

Három nagygyűlést tartottak pénteken a Katmandut övező körgyűrűn, amely még belül esik azon a területen, ahol a kijárási tilalmat elrendelték. A térségben rendőrök százai sorakoztak fel páncélosok és teherautók kíséretében. Ötvenezer ember gyűlt össze a főváros nyugati részében, több tízezren tüntettek Katmandu déli, Kirtipur negyedében.

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor Gianendra király magához ragadta a teljhatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.   

Miközben egyre súlyosabbá válik a helyzet, Karan Szingh indiai különmegbízott (házassága révén Gianendra nepáli király rokona), aki találkozott az uralkodóval, Újdelhibe visszatérve  kijelentette: a nap folyamán nagy jelentőségű bejelentés várható, amely segít rendezni a kialakult válságot.
   
Karan Szingh ezt azt követően mondta, hogy tárgyalásairól tájékoztatta Manmohan Szingh indiai kormányfőt.
   
Az Egyesült Államok katmandui nagykövete pénteken annak a véleményének adott hangot, hogy a nepáli királyt napokon belül eltávolíthatják a hatalomból, ha nem talál gyors megoldást az országát sújtó politikai válságra. "Napjai megvannak számlálva" - nyilatkozta James Moriarty nagykövet újságíróknak.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

NEPÁLI TÖMEGTÜNTETÉSEK

Nepálban legalább öten meghaltak és több százan megsebesültek azokban az összecsapásokban, amelyek a lapzártánkkor már...

MTI Világ

Maoista gerillák gyilkoltak Nepálban

Legalább tizenkilenc rendőr és katona vesztette életét mára virradóra Nepálban, amikor maoista gerillák megtámadták a himalájai királyság nyugati részén fekvő Palpa városát.

MTI Világ

Nepál: letartóztatások és kijárási tilalom

Nepálban a teljhatalmú király vezette kormány házi őrizetbe helyezett több ellenzéki vezetőt, és nappali kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban annak megakadályozására, hogy az ellenzék ismét tömegtüntetést rendezzen a demokrácia visszaállítását követelve.