szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lulzim Basha albán és Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter jelenlétében aláírták szerdán Brüsszelben az albán és a horvát NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet.

Az ünnepi eseményen Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kiemelte: mindkét új tagállam a Balkánon található, amely a második világháború óta a legsúlyosabb konfliktus színtere volt Európában. Ez - jegyezte meg - nem csupán Albánia és Horvátország szempontjából, hanem a NATO szempontjából is történelmi jelentőségű fejleménnyé emeli a két ország csatlakozását. 

A NATO - mondta a főtitkár - amellett, hogy katonai kötelezettséget vállalt a Nyugat-Balkán vonatkozásában, folyamatosan törekszik arra is, hogy segítse a térség országait az euroatlanti integráció útján. "A mai ceremónia nem az utolsó a maga nemében. A NATO ajtaja nyitva marad azok előtt a demokráciák előtt, amelyek készek és hajlandók előmozdítani a (NATO-t megalapító) washingtoni szerződés kitűzött céljait, és vállalják a tagsággal járó felelősséget. Mindannyian tudjuk, hogy a NATO-tagság kulcsfontosságú stratégiai cél más országok számára is az euroatlanti térségben" - jelentette ki Jaap de Hoop Scheffer.

Mindkét ország a NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján kapott meghívást a szervezetbe, s azóta sikeresen le is folytatták a csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási okmányokat ratifikálnia kell mind a 26 NATO-tagországnak, valamint értelemszerűen Albániának és Horvátországnak is.

Ezután a dokumentumokat hivatalosan letétbe helyezik az Egyesült Államok kormányánál, s ezzel jogilag is megtörténik a csatlakozás, az atlanti szervezet 28 tagúra bővül. NATO-körökben azzal számolnak, hogy a ratifikációs folyamatot le lehet zárni a jövő áprilisi NATO-csúcs előtt, amelyet a Rajna két partján fekvő francia, illetve német városban, Strasbourgban és Kehlben rendeznek meg.

Horvátország NATO-tagságra való érettsége már hosszabb ideje nem volt kérdéses az atlanti szervezet elemzői szemében. Nem így Albániáé, mert ott - brüsszeli elvárások szerint - még meg kell oldani a fegyveres erők feletti demokratikus ellenőrzést, fokozni kell a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot, valamint végig kell vinni az igazságügyi reformot.

A nyugat-balkáni stabilitás előmozdításának szempontja azonban "felülírta" a meglévő hiányérzetet, s így Albánia is meghívást kapott a NATO-ba. Erre törekedett az atlanti szervezet Macedónia esetében is, de ott az ország elnevezéséről a görögökkel folyó vita megoldatlansága egyelőre elodázta Macedónia meghívását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Albánia és Horvátország kaphat meghívást a NATO-ba

A NATO-bővítés vitás kérdéseiről és az afganisztáni szerepvállalásról hoznak hivatalosan döntést csütörtökön Bukarestben a szövetség tagállamai, miután az állam- és kormányfők előző esti munkavacsorájukon megadták a vita "alaphangját", szóbeli egyetértésre jutva néhány pontban.

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon