szerző:
MTI

Az EU soros elnökségét betöltő Franciaországot aggasztják a jelentések, amelyek szerint rombolás, fosztogatás és megfélemlítés folyik Dél-Oszétiában, Grúzia orosz ellenőrzés alatt álló egyik szakadár területén. Közben Donald Tusk lengyel kormányfő szerint "Oroszország viselkedése kezd bosszantóvá válni".


Párizs információi szerint ezeket a cselekményeket "Chinvali és Ahalgori városok térségében követik el bizonyos lakosok ellen" - mondta hétfőn Frédéric Desagneaux, a francia külügyminisztérium szóvivője.
 
Párizs "kér minden (érintett) felet, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat, gondoskodjon a polgári lakosság védelméről, és tartózkodjon mindenféle provokációtól" - tette hozzá.
 
Egy meg nem nevezett diplomáciai forrás szerint a dél-oszétiai erőszakcselekményekről szóló információkat az utóbbi napokban kapták a szóban forgó körzetekből.
 
Ahalgori a Szovjetunió összeomlása előtt Dél-Oszétiához tartozott, a 90-es évek elejétől azonban grúz fennhatóság alá került. A mostani grúziai konfliktusban déloszét lázadók elfoglalták a várost.
 
Matti Vanhanen finn kormányfő bírálta hétfőn Oroszországot amiatt, hogy erőt alkalmaz Grúziával fennálló konfliktusában, de nem tartja szükségesnek, hogy büntetőintézkedéseket vezessenek be Moszkva ellen. "Csalódással kell látnunk, hogy a katonai erő alkalmazása mindig része az orosz külpolitikának. Ez a nemzetközileg elismert alapelvek súlyos megsértése" - jelentette ki Vanhanen egy pártrendezvényen elmondott beszédében, amelynek leiratát feltették a Centrumpárt honlapjára. Hozzátette, hogy Oroszországnak nem lehet "érdekköre" egy másik országban, kivéve ha az beleegyezik.
 
Vanhanen szerint a grúziai konfliktus miatt ismét fagyossá vált Oroszország viszonya szomszédaival. Elmondta, hogy Finnország mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke mindent lehetségest megtesz a kapcsolatok normalizálásáért. "Szankciók bevezetése vagy a kapcsolatok befagyasztása azonban nem jó módszer" a feszültségek oldására - tette hozzá.
 
Az orosz védelmi minisztérium egyik tisztségviselője cáfolta a grúz hatóságok azon állítását, hogy orosz békefenntartók elfoglalták volna a grúziai Hasuri és Ahalgori városokat, és hogy közük lenne a Borzsomi város környékén lévő erdőtüzek keletkezéséhez - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.
 
A grúz belügyminisztérium pedig azt közölte: déloszét lázadó erők azzal fenyegetőznek, hogy Ahalgoriból kiindulva még mélyebbre hatolnak Grúzia területén, és követelik a grúz rendőrségtől, hogy vonuljon vissza a térségből.

Varsó szigorítana az oroszokkal szemben (Oldaltörés)

Lengyelország az Európai Tanács jövő hétfői rendkívüli ülésén rá akarja venni az Európai Uniót arra, hogy legyen szigorúbb Oroszországgal a grúziai konfliktus miatt - közölte hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő.
 
"Ma beszéltem telefonon Angela Merkel német kancellárral, hogy egységesítsük, szigorítsuk az európai álláspontot Oroszország viselkedésével kapcsolatban, amelyet a kaukázusi válságban tanúsít" - mondta Tusk újságírók előtt.
 
Lengyelország, amely szövetségesének tekinti Tbiliszit, a grúziai válság kipattanása óta kéri a francia EU-elnökséget, hogy hívjon össze egy rendkívüli uniós csúcstalálkozót.
 
"Úgy tűnik, hogy Lengyelországnak a kezdetektől képviselt álláspontja kezd az unióban érvényes állásponttá válni. Néhány nappal ezelőtt beszéltem Nicolas Sarkozy francia elnökkel, és ő nem rejtette véka alá, hogy Oroszország viselkedése kezd valamelyest bosszantóvá válni, ezért határozott döntéseket vár az EU-tól" - mondta a lengyel miniszterelnök, aki szerint Oroszország nem tartja tiszteletben a Sarkozy közvetítésével megkötött orosz-grúz megállapodást.
 
Tusk közlése szerint nem lepődött meg azon, hogy az orosz parlament a szakadár grúz területek függetlenségének elismerésére kérte Dmitrij Medvegyev orosz elnököt. "Számítottunk egy ilyen fejleményre. Ez arra utal, hogy Oroszország még inkább megkeményíti álláspontját" - mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Lavrov külügyminiszter a Newsweekben érvelt

A hidegháború már régen elmúlt - írta a Newsweek hírmagazin legújabb számában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint ezért "butaság" annak prizmáján át nézni a Dél-Oszétiában történteket.

MTI Világ

Abházia és Dél-Oszétia orosz elismerése napirenden?

Orosz politológusok egyetértenek abban, hogy a Grúziától egyoldalúan elszakadt két régió, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének esetleges orosz elismerése csupán jogilag rögzítené a de facto régen fennálló helyzetet.

MTI Itthon

Magyar segély megy Grúziába

A héten elindulhat a magyar segély az orosz-grúz háború sújtotta területekre - mondta Göncz Kinga hétfőn Budapesten az MTI-nek. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország ott lesz a kaukázusi válságról szóló rendkívüli EU-csúcson.

MTI Itthon

Sólyom: nyugtalanító aktualitása van 1968-nak és 1956-nak

Az augusztusi kaukázusi események nyugtalanító aktualitást adnak a negyven éve, és az ötvenkét éve Magyarországon történteknek - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen.

MTI Világ

Washington óva intette Tbiliszit Dél-Oszétia megtámadásától

Az Egyesült Államok óva intette Grúziát attól, hogy erővel próbálja meg helyreállítani fennhatóságát az ország egyik szakadár területe, Dél-Oszétia felett, sőt Washington közvetlenül az augusztus hetedikei grúz támadás előestéjén is erre figyelmeztette Tbiliszit - jelentette ki az amerikai NATO-nagykövet.

MTI Világ

Az USA és Magyarország szerint Grúziának helye van a NATO-ban

Az Egyesült Államok és Magyarország szerint továbbra is helye van Grúziának a NATO-ban, a grúz-orosz háború ellenére. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete erről Szolnokon beszélt hétfőn.

MTI Világ

Medvegyev pusztító válaszról beszél

Oroszország soha nem engedi meg, hogy bárki gyilkolja állampolgárait, békefenntartóit, s aki erre kísérletet tesz, azt pusztító válaszban részesíti - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök Kurszkban, egy második világháborús veteránokkal tartott találkozón beszélt erről.

Nagy a baj, a kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök

Nagy a baj, a kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

A Toyota is beszáll a repülőautó-bizniszbe

A Toyota is beszáll a repülőautó-bizniszbe

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket

Nem mindenhová érkezett meg az eső Ausztráliában, több helyen még lángok pusztítanak

Nem mindenhová érkezett meg az eső Ausztráliában, több helyen még lángok pusztítanak

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom