szerző:
hvg.hu/MTI

Hétfőn másodszor is megpróbálnak megegyezni az Európa Tanács új főtitkárának személyéről a tanács közgyűlésében. De kinek és pontosan miért jó a strasbourgi szervezet létezése, melynek a válságáról zeng a sajtó?

Az Európa Tanács főtitkári tisztségét szeptember eleje óta ideiglenesen a holland Maud de Boer-Buquicchio tölti be, miután mandátumának lejártával távozott a posztról a brit Terry Davis, de helyette júniusban nem volt hajlandó új főtitkárt választani a közgyűlés. A tagállamok külügyminisztereiből álló testület ugyanis többségi állásfoglalással kihúzott a listáról a négy közül két jelöltet, a közgyűlés viszont sérelmezte ezt az eljárást.

A miniszteri bizottság két jelöltet állított: Thorbjorn Jaglandot, a norvég parlament munkáspárti elnökét és Wlodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel szenátort. A két további pályázó a magyar liberális Eörsi Mátyás és a belga kereszténydemokrata Luc Van den Brande volt. Őket egy olyan korábbi állásfoglalásra hivatkozva húzták ki, miszerint kívánatos, hogy a főtitkárnak kormányfői vagy miniszteri tapasztalata legyen.

A napirend szerint kedden lehet főtitkárt választani Jagland és Cimoszewicz közül. Ha az első forduló eredménytelen, szerdán újra próbálkozhatnak. Legutóbb szeptember 11-én a Le Monde francia napilap arról írt, hogy a következő főtitkár krízishelyzetben veszi át az intézmény vezetését.

Mire jó az Európa Tanács?

Az Európa Tanács egy Strasbourgban székelő regionális nemzetközi szervezet, amelynek jelenleg 47 tagja van, de nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat.

1946-ban Winston Churchill az Amerikai Egyesült Államok mintájára létrehozandó „Európai Egyesült Államok” megalakítását szorgalmazta a Zürichi Egyetemen tartott beszédében. Az Európa Tanács fő feladatának a brit miniszterelnök a második világháborúhoz hasonló vérontások elkerülését tekintette. A ma is működő Európa Tanács végül 1949. május 5-én Londonban alakult meg, amikor 10 állam aláírta a londoni szerződést. Magyarország a keleti blokk államai közül elsőként, 1990. november 6-án írta alá a csatlakozásról szóló szerződést.

A szervezet főtitkárát öt évre választják a tagállamok parlamentjeinek képviselői. A főtitkár elsődleges feladata az 1949-ben elfogadott alapelvek megvalósulásának figyelemmel kísérése, így a tagállamok közti egység erősítése, a szociális és a gazdasági fejlődés segítése az emberi jogok védelme mellett.

S noha a főtitkár feladatkörei egészen pontosan nincsenek rögzítve, a gyakorlatban az ő felelőssége az Európa Tanács munkájának stratégiai tervezése és megvalósítása, beleértve a kezdeményezéseiket és a költségvetés ellenőrzését is.

Az Európa Tanács fő feladata, a jogállamiság, az emberi jogok, a demokrácia és a szólásszabadság védelme, melyeket folyamatosan monitoroznak a tagállamokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Magyarországot dicsérte az Európa Tanács

Magyarországot dicsérte, több országot, így mindenekelőtt Lengyelországot, Boszniát, Olaszországot és Macedóniát viszont bírálta az állítólagos CIA-fogdák és -repülőjáratok ügyében Terry Davis, az Európa Tanács (ET) főtitkára szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében, illetve az ezt bemutató strasbourgi sajtóértekezletén.

HavariaPress Világ

Befalazták a tüntetők az Európa Tanács bejáratait

Kétszáz Greenpeace-aktivista - köztük huszonhat magyar állampolgár - befalazta az Európa Tanács épületének bejáratait, hogy így tiltakozzanak az uniós halászati szabályzat túlságosan enyhe mivolta miatt - értesült a HavariaPress.

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről