szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Békésen ért véget a moszkvai Bolotnaja téren a választások és a hatalom elleni tüntetés, a tiltakozók az engedélyezett idő lejárta után elhagyták a helyszínt. A szervezők szerint 80 ezren tüntettek, a rendőrök 20 ezresre becsülték a tömeget.

A szervezők szerint a Kremlhez közeli téren legalább 85 ezren gyűltek össze, hogy támogassák az ellenzéki követeléseket. A rendőrség sokkal kevesebbről, mintegy húszezer tüntetőről számolt be a központi televíziónak, amely egyébként a választások óta először tudósított az ellenzék hétfő óta tartó megmozdulásairól. A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni riportjában megszólalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is, aki elmondta, hogy rendbontás és rendőri beavatkozás nélkül zajlott a több tízezres tüntetés. Vlagyimir Lukin dicsérte a rendvédelem szervezettségét, amely  - mint az MTI a helyszínen tapasztalta  - olyan nagy erőkkel vonult fel, hogy azt a csupán érdeklődésből, vagy szimpátiából a tiltakozáshoz kisétáló moszkvaiak is túlzottnak tartották. " Nagyon félhetnek, ha ekkora erőt vetettek be" - mondták fiatalok, aki azzal is viccelődtek, hogy számukra a fogda már nem lenne szokatlan, hiszen részt vettek az előző megmozdulásokon is.

A Bolotnaja tér környékén, a rakparton és a Kreml előtti területen a Lenin könyvtár felé haladva délután az őrizetbe vettek szállítására alkalmas teherautók sorakoztak fel, legalább ötven ilyen járművet lehetett látni. A rendvédelmi egységekből is egyre többet irányítottak a tüntetés közelébe, attól tartva, hogy a tömegből távozók spontán tiltakozó akciókra ragadtatják magukat, holott - mint néhányan elmondták - csak átfáztak, ezért indultak haza, illetve csak be akartak térni valahova egy forró teára.

A tüntetők egy része délután két óra körül előbb Marx szobránál, a Forradalom téren gyülekezett, ahova csak biztonsági kapukon lehetett bejutni. A nacionalista érzelmű fiatalok,  a jobb- és baloldali mozgalmak követő, a humoros Kalózok pártja nevű szerveződés hívei mint ott kezdték el a tiltakozást, majd mindenki a Bolotnaja térre vonult. A hosszú úton, amely gyakorlatilag megkerülte a Kremlt, kétméterenként álltak a belügyi erők fiatal sorkatonái. A vonulásnál sem avatkoztak be a rendvédelmiek, a tömegből felhangzottak az Oroszország Putyin nélkül és a Le a tolvajokkal jelszavak, de a menet békés marad.  A téren később őrizetbe vettek két fiatalt, mivel  petárdával felgyújtottak egy nyilvános illemhelyet.

Újabb akciók várhatók

A tüntetésen részt vettek többek között a Szolidaritás mozgalom, a Jabloko parlamenten kívül maradt ellenzéki párt,   a kommunisták, szociáldemokraták és a nacionalista Oroszok párt hívei, de olyanok is, akik semmilyen mozgalomhoz, csoporthoz nem tartoznak, de tiltakozni akartak a választási visszaélések ellen. A Forradalom térről a Bolotnajára menet egy középkorú mérnök arról beszélt, hogy egyáltalán nem fél a rendőröktől. "Nem történik semmi, ha nem állunk ki az igazunkért. Nem lesznek ugyan új választások, de legalább látják, hogy elegünk van a csalásokból" - mondta. Hozzátette, hogy barátja megfigyelőként dolgozott a választásokon és látta, amikor a választási bizottság elnöke anélkül, hogy aláíratta volna a jegyzőkönyvet a tagokkal, eltávozott a szavazóhelyiségből.

Fotógaléria a tüntetésről - kattintson a képre!
©

Sokan fehér színű virággal és ugyancsak fehér szalaggal jelezték, hogy úgymond keresztet vetettek a választásokra. Sok tüntető   transzparensére azt írta fel humoros megfogalmazásban, hogy elcsalták a szavazatát. "Hova lett a voksom, te varázsló?" - állt a kérdés egy ilyen táblán, a Központi Választási Bizottság elnökére célozva. Egy idős hölgy arra biztatott néhány fiatalember, hogy álljanak ki az igazukért. "Én már idős vagyok, de veletek mi lesz, ha nem harcoltok?"- kérdezte.

A moszkvai Bolotnaja téri tüntetést szervező Szolidaritás mozgalom, valamint a Jabloko párt, a Másik Oroszország párt és a megmozdulást támogató ellenzéki csoportok kezdeményezésére a tiltakozók végül elfogadtak egy határozatot, amelyben a december 4-i parlamenti választások eredményének érvénytelenítését, a Központi Választási Bizottság elnökének menesztését, a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelik. Bejelentették, hogy újabb tiltakozó akciókat szerveznek a következő két hétre.

Moszkván kívül Oroszország több nagyvárosában tartottak tüntetést, Szentpétervártól Vlagyivosztokig.  Szentpéterváron a rendőrség becslése szerint  tízezren tüntettek. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a részvevők száma másutt nem haladta meg  az ezer főt. Néhány városban, ahol engedély nélkül zajlottak a megmozdulások, a rendőrség őrizetbe vett tiltakozókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo