szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michel Houellebecq francia író, akinek új könyvét iszlamofóbiával vádolják, megindultan adott interjút az egyik tévécsatornának még a párizsi vérengzés másnapján.

"Igen, Charlie vagyok" - mondta megindultan Michel Houellebecq francia író a Canal+ csatornán hétfő este leadott, de már csütörtökön, a Charlie Hebdo elleni támadás másnapján felvett interjújában.

Ez volt az utolsó interjú, amelyet a sokak által iszlámellenességgel vádolt francia író azelőtt adott, hogy felfüggesztette a múlt héten megjelent, Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, mert egyik közeli barátja, Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, a lap egyik részvényese meghalt a Charlie Hebdo elleni terrortámadásban.

"Ez az első eset életemben, hogy meggyilkolnak valakit, akit ismerek" - mondta Houellebecq elszorult hangon. Az író az interjúban megerősíti: nem tartja iszlamofóbnak új könyvét. "Nem szeretem, hogy az emberek egyrészt azt mondják, 'szabadok vagytok', és aztán a felelősségről beszélnek nekem. A véleményszabadságnak nincsenek határai" - hangoztatta Houellebecq, akinek új könyve az Amazon franciaországi eladási sikerlistájának élén áll. A könyvben Houellebecq egy olyan jövőről ír, amelyben Franciaország egy muszlim elnököt választ meg, aki iszlamizálni kezdi az országot.

A Charlie Hebdo múlt szerdán, a támadás napján megjelent számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, valamint azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tihanyig ment Gyurcsány és Fekete-Győr kibékülni

Tihanyig ment Gyurcsány és Fekete-Győr kibékülni

Melyik böngésző mennyire népszerű?

Melyik böngésző mennyire népszerű?

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza