szerző:
MTI / hvg.hu

Tájfun, nagy esőzések után erős földrengés rázta meg Japánt csütörtök hajnalban. A rengés okozta földcsuszamlásokban több mint harmincan eltűntek, 120-ra teszik a sérültek számát. Egy atomerőmű áramellátása is leállt, majd' 3 millió háztartás maradt áram nélkül.

6,7-es erősségű földrengés rázta meg Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót, helyi idő szerint csütörtök hajnalban. A rengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – jelentette a japán meteorológiai intézet. Szökőár-riasztást nem kellett kiadni. A földmozgás megrázta Hokkaido prefektúra székhelyét, az 1,9 millió lakosú Szapporót is.

©

A vidéki Atsuma városban hatalmas földcsuszamlás volt, számos házat temetve maga alá, mintegy 32 embert tartanak számon eltűntként.

©

A kormány válságközpontot állít fel a mentési és segélyezési munkálatok összehangolására. Eltűnt emberekről és épületek összeomlásáról szóló telefonhívások százait regisztrálták. A mentési munkálatokra 25 ezer katonát vezényelnek a helyszínre.

©

A rengés miatt megszakadt a 3 millió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása. A Tomari atomerőmű három reaktorának hálózati áramellátása pedig leállt, a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtését azonban átmenetileg tartalék generátorokkal biztosítják.

A hokkaidói repülőtér (New Chitose Airport) várhatóan egész nap zárva lesz, részben a mennyezet egy részének leszakadása, részben pedig az áramellátás hiánya miatt, ezért legalább kétszáz belföldi járatot törölnek.

©

Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta. A hét elején az utóbbi 25 év legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi legalább 11 halálos áldozatot követelt Japán nyugati részén, a legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén voltak. Korábban a heves esőzések miatt kialakult áradások következtében mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ország középső és északkeleti részén. Júliusban a nagy esőzések, majd a szokatlan hőség több mint 200 ember halálát okozták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!