szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angela Merkel bejelentette, három év múlva már nem indul újra a kancellári posztért, és minden politikai hivataltól visszavonul.

Mint azt megírtuk, bár a legtöbb szavazatot kapta, meglehetősen gyengén szerepelt a hesseni tartományi választáson Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU, amely több mint 10 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el a tartományban, mint öt évvel ezelőtt. Hétfőn ezután először kiszivárgott, majd Merkel maga is egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy

nem jelölteti magát a CDU-elnöki posztjáért a decemberi pártkongresszuson, és a mostani az utolsó kancellári megbízatása, 2021-ben visszavonul.

Merkel a hétfői sajtótájékoztatón közölte, a hesseni választási eredmények "kiábrándítóak és keserűek", és meggyőződése, hogy a CDU jobb eredményt érhetett volna el, ha nem lett volna a kormány megítélése országosan is negatív. Kifejtette, hogy levonta a tanulságot, a CDU már nem tudja kielégítően meggyőzni a polgárokat annak ellenére, hogy a hagyományosan konzervatív Hessenben továbbra is pártja a legerősebb.

Mint mondta, a vasárnapot, vagyis a hesseni választás napját cezúrának kell tekinteni, és mindent, amit a kormány és a CDU mondott, azt felül kell vizsgálni. Kitért arra is, hogy a kormány által nyújtott kép "elfogadhatatlan", amely sokkal mélyebb problémákat jelez, és nem csupán kommunikációs gondokat, kimondottan a munkakultúra problémáiról beszélt.

©

"Itt az ideje egy új fejezet nyitásának" – mondta Merkel, és öt pontban felsorolta, hogy ezt hogyan tervezi: nem jelölteti magát a CDU elnöki posztjáért; ez a kancellári mandátuma lesz az utolsó számára, nem jelölteti magát többé a kancellárságért sem; de a jelenlegi kancellári mandátumát kitölti; ezáltal bár mély meggyőződése, hogy a pártelnöki és a kancellári posztot ugyanannak kellene betöltenie, azt reméli, hogy a kormány így jobban fog működni; és a CDU is képes lesz decemberben a hamburgi kongresszusán egy alkalmas vezetőséget megválasztani és egy új programot kidolgozni a legközelebbi választásokra.

Merkel hozzátette, a kancellári mandátuma végeztével, 2021-től semmilyen más politikai hivatalt sem kíván vállalni. Hangsúlyozta, hogy két, a CDU/CSU által elvesztett választás után a többségi demokrácia jegyében mindenkinek le kell vonnia a tanulságokat, és ő is ezt teszi. Mint mondta, válllalja a felelősséget.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem akar befolyásolni semmilyen utódlást a CDU-ban, mert szerinte a pártelnök választása egy szép, jó és demokratikus folyamat, amire nem volt már példa 18 éve, minthogy azóta ő vezette a pártot.

Azt is elárulta, hogy valójában már a nyáron eldöntötte, hogy nem indul újra a CDU-elnöki posztért, ezt viszont csak később akarta a pártjának bejelenteni.

Arra a kérdésre, hogy mihez kezd 2021 után, ha nem vállal semmilyen hivatalt, azt mondta, erről majd ráérnek akkor beszélni, de nem aggódik azon, hogy nem lesz semmilyen lehetősége.

A CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint a jelenlegi egészségügyi miniszter, Jens Spahn már bejelentette, hogy indulnak a CDU elnöki posztjáért, rajtuk kívül a volt frakcióvezető Friedrich Merz nevét emlegetik mint lehetséges jelöltét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!