Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?

Számos ponton tartalmaz Európában furcsának tűnő vagy ismeretlen szabályozásokat az amerikai választási rendszer. Ezeket szedtük sorba.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

Regisztráció: A magyarországi gyakorlattól eltérően az amerikaiak nem kerülnek fel automatikusan a lakóhelyük szerinti választói jegyzékbe. Ehhez regisztrálni kell magukat szavazóként. Amikor ezt megteszik, meg kell jelölniük egy pártot, vagy azonosíthatják magukat függetlenként. Ennek az előválasztások során van jelentősége. A zárt előválasztásokon csak az adott pártra regisztráltak vehetnek részt, vagyis ők döntenek arról, ki lesz a párt jelöltje a kiszemelt pozícióra. A félig zárt előválasztáson az adott párt megengedheti, hogy a függetlenek is voksolhassanak. A nyitott előválasztáson pedig mindenki annak a pártnak a "selejtezőjében" szavaz, amelyikén akar. Természetesen a választás napján mindenki szabadon voksol, függetlenül attól, korábban hogyan regisztrált. Az utóbbi időben, a választói aktivitást serkentendő, a közlekedési hatóságoknál (DMV) lehetőség nyílik a jogosítvány megszerzésével, illetve megújításával egy időben megtett regisztrációra. A választások közeledtével rendszeresen kampányt indítanak a regisztráció élénkítésére, most Taylor Swift popénekesnő sürgetése hozta a legnagyobb sikert. A választói regisztráció jellemzően napokkal a szavazás előtt lezárul, de több állam megengedi a megtételét a választás napján is, ilyenkor a jogosultság megerősítéséig a voks átmeneti.

Mozgósítás: A két nagy párt, a demokraták és a republikánusok olyan részletes adatbázissal rendelkeznek a potenciális szavazóikról, hogy ahhoz képest a Magyarországon sokat emlegetett Kubatov-lista csak sajtpapír. A regisztrációs adatbázis szabadon hozzáférhető, ám az nyers adat, amit algoritmusokkal olyan cégek tesznek felhasználhatóvá, mint például a Politicaldata Inc. A HVG-nek Danny Leserman, Los Angeles megye demokrata párti szervezetének igazgatóhelyettese elmondta, ezeket az adatbányászattal létrehozott fizetős szolgáltatásokat igénybe véve működtetik a kampányuknak azon részét, amikor felhívják és szavazásra biztatják azokat a választópolgárokat, akikről úgy érzik, a táborukba tartoznak. Ugyanez a lista szolgál alapul arra, hogy a választás napján a pártok aktivistái kisbuszokkal bevigyék voksolni a potenciális szavazóikat – ami Magyarországon törvényellenes.

A választási csalás jogellenességére emlékeztető felirat Kaliforniában
©

Kampány: Az USA-ban nincsen kampánycsend. Az egyetlen jellemző korlátozás, hogy a választás napján a szavazóhelyiségtől számított százlábnyi (30,5 méternyi) távolságban nem lehet kampányolni. Ezt gyakran egy, az aszfaltra felrajzolt félkörívvel jelzik.

Személyazonosítás: A szavazat leadása előtt az amerikai szavazóknak általános szabály szerint nem kell fényképes igazolvánnyal igazolniuk magukat, bár erre több szövetségi államban hoztak törvényt a republikánusok, amit a demokraták hevesen támadnak (az USA-ban a választás szabályait az egyes államok határozzák meg). Dean Logan, Los Angeles megye kormányhivatalának igazgatója a HVG kérdésére elmondta, hogy nem lát indokot arra, hogy a választóhelyiségben – mint ahogy Magyarországon megszokott – fényképes igazolványt kelljen az embereknek felmutatni. Az USA-ban nincs személyi igazolvány, ezt kizárja az individualizmus hagyománya, a leggyakrabban használt azonosító a jogosítvány. Logan úgy vélte, a fényképes igazolvány megkövetelése hátrányosan sújtja az ahhoz nehezebben jutó kisebbségi – afroamerikai és spanyol ajkú – választópolgárokat, és semmi nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy ennek hiányában észrevehető visszaélések történnének. Elég visszatartó erőnek tartja, hogy a választó szövetségi szintű bűncselekményt követ el, ha jogosulatlanul szavaz. Los Angeles megyében például egy szkenner hasonlítja össze a regisztráláskor, illetve a szavazólap átvételekor rögzített aláírást, és automatikusan jelzi az eltérést.

Dean Logan
©

A szavazás napja: Az USA-ban a törvény szerint a november első hétfőjét követő kedden szólítják az urnákhoz a választókat. Az eredetileg a földművelés igényeihez igazított idősáv azt jelenti, hogy november 2. és 8. között tartják a választást. Négyévente döntenek az elnökről, és kétévente a 435 fős képviselőház egészéről, illetve a százfős szenátus – amelynek tagjai hat évre szóló mandátummal rendelkeznek – harmadáról. Az amerikaiakat jellemző pragmatizmusból ugyanerre a napra időzítik a kormányzók, illetve más állami és helyi tisztségviselők megválasztását, valamint a népszavazásokat, amikből kedden Kaliforniában bő tucatnyi lesz (a pontos szám megyénként változik). Az ezredforduló óta egyre gyakoribb, hogy a választás hivatalos napja előtt is le lehet adni a voksot, személyesen vagy postai úton. Ez egyre nagyobb szerepet játszik, Kaliforniában kedd előtt több millióan szavaztak, és a voksokat már lázasan számolták a kormányhivatalban. Eredményt hirdetni viszont csak a választás napjának estéjén fognak, hiába elképzelhető, hogy már előtte minden eldőlt.

(Borítóképünkön egy levéllistás szavazatokat számláló kaliforniai delegált kávéfoltos szavazólapot mutat az újságíróknak. A pecsétes lap leadójával ezek után felveszik a kapcsolatot, hogy pontosítsák, kire is akarta adni a voksát.)

Nagy Gábor / Los Angeles

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az ujgurok elnyomása miatt készül szankcionálni Kínát az Egyesült Államok

Az ujgurok elnyomása miatt készül szankcionálni Kínát az Egyesült Államok

Szijjártó és Dzsudzsák együtt ment meccset nézni

Szijjártó és Dzsudzsák együtt ment meccset nézni

Gócpont alakult ki egy nógrádi községben, 10 koronavírusost találtak

Gócpont alakult ki egy nógrádi községben, 10 koronavírusost találtak