szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit The Guardian összesítéséből az derül ki, hogy Európában több mint 170 millió ember él populista vezetésű kormányok alatt.

Megtriplázták a populista pártok a támogatóik számát Európában az elmúlt 20 évben, a helyzet pedig jelenleg úgy áll, hogy minden negyedik európai populista pártokra szavaz - derül ki a brit The Guardian elemzéséből, amelyben látványos interaktív térképekkel is illusztrálták a változásokat.

A lap 31 európai országot vizsgáló összegzéséből az derül ki, hogy 1998 óta a populizmus folyamatosan emelkedett Európában, és míg ekkor még csak a kontinensen leadott szavazatok 7 százaléka ment populista pártokra, mára négyből egy ember ilyen formációkra szavaz, ezzel együtt pedig a populizmus marginális helyzetből domináns szereplővé vált.

A populizmus hívei szerint a populista pártok az egyszerű ember győzelmét jelentik, ezzel együtt pedig a demokrácia éltető erejét is, de a kritikusok szerint a hatalomra kerülő populisták felforgatják a demokratikus normákat, aláássák a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét, vagy csorbítják a kisebbségek jogait.

A lap nem csupán a jobboldali populistákra fókuszált - néven nevezve például Orbán Viktort vagy az olasz Matteo Salvinit -, hanem a gazdasági válság után felemelkedő baloldali populistákra is, mint a görög Sziriza, a spanyol Podemos, vagy az olasz Öt Csillag Mozgalom. A lap rámutat arra, hogy a meglévő intézményrendszerrel szembenálló populista pártok előbb a 2008-as válság után törtek előre, majd a 2015-ös menekültválság után.

A The Guardian meghatározása szerint jelenleg 11 európai országban vannak hatalmon populista pártok: Olaszországban, Görögországban, Bulgáriában, Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Norvégiában, Finnországban és Magyarországon. Hozzáteszik, Európa nem egyedülálló ebből a szempontból, Mexikóban, Indiában, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban is populisták kerültek hatalomra.

A lap összesítése szerint míg 1998-ban 12,5 millió ember élt populista vezetésű kormány alatt (Svájcban és Szlovákiában), addig mára ez a szám már 170 millió felett jár.

A lap azt is megemlíti, hogy a populista pártok felemelkedés összefügghet azzal, hogy a közönségük szerint nem tartoznak a hagyományos politikai rendszerbe, de a közösségi média használata is az ő malmukra hajthatja a vizet. Ugyanakkor a cikk szerint kiegyenlítettebb a kép, és kormányra kerülve több populista párt is szakadni kezdett, vagy csökkent a népszerűségük a szükségszerű megkötendő kompromisszumok miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett