szerző:
hvg.hu

A brit The Guardian összesítéséből az derül ki, hogy Európában több mint 170 millió ember él populista vezetésű kormányok alatt.

Megtriplázták a populista pártok a támogatóik számát Európában az elmúlt 20 évben, a helyzet pedig jelenleg úgy áll, hogy minden negyedik európai populista pártokra szavaz - derül ki a brit The Guardian elemzéséből, amelyben látványos interaktív térképekkel is illusztrálták a változásokat.

A lap 31 európai országot vizsgáló összegzéséből az derül ki, hogy 1998 óta a populizmus folyamatosan emelkedett Európában, és míg ekkor még csak a kontinensen leadott szavazatok 7 százaléka ment populista pártokra, mára négyből egy ember ilyen formációkra szavaz, ezzel együtt pedig a populizmus marginális helyzetből domináns szereplővé vált.

A populizmus hívei szerint a populista pártok az egyszerű ember győzelmét jelentik, ezzel együtt pedig a demokrácia éltető erejét is, de a kritikusok szerint a hatalomra kerülő populisták felforgatják a demokratikus normákat, aláássák a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét, vagy csorbítják a kisebbségek jogait.

A lap nem csupán a jobboldali populistákra fókuszált - néven nevezve például Orbán Viktort vagy az olasz Matteo Salvinit -, hanem a gazdasági válság után felemelkedő baloldali populistákra is, mint a görög Sziriza, a spanyol Podemos, vagy az olasz Öt Csillag Mozgalom. A lap rámutat arra, hogy a meglévő intézményrendszerrel szembenálló populista pártok előbb a 2008-as válság után törtek előre, majd a 2015-ös menekültválság után.

A The Guardian meghatározása szerint jelenleg 11 európai országban vannak hatalmon populista pártok: Olaszországban, Görögországban, Bulgáriában, Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Norvégiában, Finnországban és Magyarországon. Hozzáteszik, Európa nem egyedülálló ebből a szempontból, Mexikóban, Indiában, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban is populisták kerültek hatalomra.

A lap összesítése szerint míg 1998-ban 12,5 millió ember élt populista vezetésű kormány alatt (Svájcban és Szlovákiában), addig mára ez a szám már 170 millió felett jár.

A lap azt is megemlíti, hogy a populista pártok felemelkedés összefügghet azzal, hogy a közönségük szerint nem tartoznak a hagyományos politikai rendszerbe, de a közösségi média használata is az ő malmukra hajthatja a vizet. Ugyanakkor a cikk szerint kiegyenlítettebb a kép, és kormányra kerülve több populista párt is szakadni kezdett, vagy csökkent a népszerűségük a szükségszerű megkötendő kompromisszumok miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről