szerző:
hvg.hu

Az EU alapjogi ügynöksége szerint sokan nem jelentik a rendőrségnek még a súlyos eseteket sem, mert úgy érzik, úgysem változna semmi.

Évtizedekkel a holokauszt után az antiszemitizmus még mindig jelen van és egyre növekszik Európában – állapította meg az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA). A szervezet zsidóságról készített jelentése szerint még mindig sokan szembesülnek gyűlöletbeszéddel és zaklatással, sőt még mindig jelen van a hétköznapokban az attól való félelem, hogy valakit zsidónak tartanak.

Az FRA jelentése szerint a megkérdezettek körülbelül 90%-a érzi úgy, hogy nő az antiszemitizmus az országában. Csaknem 90%-uk gondolja úgy, hogy ez különösen az online térben jelent problémát, míg 70%-uk a nyilvános tereket, a médiát és a politikát tekinti az antiszemitizmus gyakori forrásának. Majdnem 30%-ukat zaklatták már, és közülük a leginkább érintettek azok voltak, akik láthatóan zsidók.

A megkérdezettek csaknem 80%-a nem jelenti a súlyos eseteket a rendőrségnek vagy bármely más szervnek, gyakran azért, mert úgy érzik, hogy úgysem változna semmi.

Több mint egyharmaduk nem vesz részt zsidó rendezvényeken, illetve nem látogat el zsidó kötődésű helyekre, mert aggódik saját biztonságáért, és veszélyesnek érzi. Ugyanebben az arányban pedig a kivándorláson is elgondolkodtak már.

Az eredmények 12 olyan tagállamot fednek le, ahol az unió becsült zsidó népességének 96%-a él. A 2018 májusa és júniusa között készült online felmérésben több mint 16 000 16 év fölötti zsidó vett részt.

Michael O’Flaherty, az FRA igazgatója szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a tagállamoknak sürgősen tenniük kell az antiszemitizmus ellen. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, O’Flaherty szerint az országok vezetőinek szorosan együtt kell dolgozniuk különféle érdekelt felekkel, különösen a zsidó közösségekkel és a társadalmi szervezetekkel, hogy hatékonyabb intézkedéseket hozhassanak az antiszemitizmus megelőzése és az az elleni küzdelem érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek