szerző:
hvg.hu

A Visegrádi négyek Németországgal együtt közös projektet dolgoznak ki Marokkó támogatására, hogy a helyszínen állítsák meg a migrációt.

Kicsivel több, mint fél év után újra egy pulpituson áll Angela Merkel és Orbán Viktor, de ezúttal rajtuk kívül még három miniszterelnök is főszerepet kap. A német kancellár Pozsonyban a Visegrádi négyek találkozójára látogatott el, ahol előbb Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel találkozott, és adott sajtónyilatkozatot, majd délután csatlakozott hozzájuk Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A V4-ek vezetői és a német kancellár ezután tartanak közös sajtótájékoztatót.

©

Angela Merkel már a találkozó előtti közös fotózáson hangsúlyozta: az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának minden meg kell tennie, hogy megállapodást érjen el a Brexitről. A közös sajtótájékoztatót mégsem ezzel indították, hanem a migrációval. Peter Pellegrini rögtön egy bejelentéssel kezdte: a V4-es országok Németországgal együtt közös projektet hoznak létre Marokkó támogatására, hogy a helyszínen állítsák meg a migrációt. A részleteket néhány héten belül fogják nyilvánosságra hozni, és a projekt már akár hónapokon belül elindulhat. Egyelőre az sem világos, hogy ez anyagi támogatást fog-e jelenteni.

A közös sajtótájékoztatót Peter Pellegrini kezdte, aki rögtön egy menekültügyi bejelentéssel kezdte: a V4-es országok Németországgal együtt közös projektet hoznak létre Marokkó támogatására, hogy a helyszínen állítsák meg a migrációt. A részleteket néhány héten belül fogják nyilvánosságra hozni, és a projekt már akár hónapokon belül elindulhat.

Azzal Angela Merkel is egyetértett, hogy csak legális migrációra van szükség, ehhez pedig szükség van arra is, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak az Európai Unió szomszédjaival, köztük Marokkóval is.

©

Andrej Babis cseh miniszterelnök hozzátette: Európának kevesebbet kellene beszélnie az eurozónáról és a kétsebességes Európáról, többet viszont Schengenről, amit meg kell erősíteni, és új országokat is fel kell venni. Azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak többet kellene törődnie az egyes tagállamok igényeivel.

„Remélem, hogy az európai választások után a kisebb országok hangja jobban hallatszik majd a bizottságban, mint most” – tette hozzá.

Orbán: ez itt a mag-Európa

Egyetértett cseh kollégájával Orbán Viktor is, aki szerint pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl.

„Lehet vitatkozni, hogy mely országok adják Európa magját, szerintem azok, amelyek teljesítményükkel kiemelkednek: ha megnézzük az adósságokat, a hiányt, az exportot, munkanélküliséget és reformokat, akkor most Európa magállamai vannak jelen” – mutatott körbe a magyar kormányfő.

Orbán szerint nem tudni, hogy milyen lesz az EU a májusi parlamenti választások után, abban viszont biztos, hogy nem olyan, mint eddig. Ezt viszont az európai polgárok fogják eldönteni.Szerinte lehet vitatkozni a demokrácia minőségéről, de a képletből a népet nem lehet kihagyni. Ezért a tárgyaláson azt javasolta, hogy minden nagy horderejű döntéssel várják meg az EP-választást, és utána folytassák az együttműködést.

©

Az M1 kérdésére Orbán azt is megerősítette, hogy hétfőn találkozik az amerikai külügyminiszterrel Budapesten, a találkozón katonai és biztonsági kérdések lesznek napirenden.

„Különösképpen beszélnünk kell Ukrajnáról. Ukrajna Magyarország szomszédja, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO-együttműködésben. Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában viszont egy magyarellenes kormány van, ebből pedig konfliktusok adódnak” – mondta a magyar miniszterelnök.

Az Egyesült Királyság kilépését először Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő említette meg, aki nagyon szomorú eseménynek nevezte a brexitet. Azt viszont hozzátette, hogy tiszteletben tartják a brit emberek akaratát, és várnak Theresa May további javaslataira.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha a britek az Európai Unió tagjai maradnának, de a végső döntést ők hozzák meg” – mondta.

A politikusok megemlékeztek a közép-európai politikai változások 30. évfordulójáról is, amelynek fontosságáról közös nyilatkozatot is elfogadtak.

„Európa ma új kihívásokkal áll szemben, amelyek gátolhatják a fejlődést, és ezeken csak nyílt és őszinte párbeszéddel juthatunk túl” – mondta Pellegrini.

Merkel pedig elismerte, hogy a V4-es tagállamok nagyon jól kihasználták az uniós támogatásokat, hogy javítsák az életkörülményeiket, ezt mindenképpen figyelembe veszik majd a következő költségvetési ciklus tárgyalásánál. Babis szerint viszont nagyobb rugalmasságra van szükség az Európai Bizottság részéről, a következő pénzügyi keret kidolgozásánál szeretné, ha figyelembe vennék a tagállamok különböző gazdasági helyzetét is.

Nem udvariassági látogatás

Angela Merkel utoljára 2014 októberében járt Pozsonyban, de V4-es csúcson sem most először vesz részt: 2011 februárjában volt a cseh, lengyel, szlovák és magyar miniszterelnök vendége. A mostani találkozóra a szlovák V4-elnökség keretében került sor, a német kancellár Andrej Kiska szlovák államfővel is találkozik.

Peter Pellegrini a szlovák hírügynökségnek már korábban elmondta, hogy a migráció mellett a tárgyalások fő témái az olyan projektek lesznek, mint az egységes piac, az euróövezet, a gazdasági és vámunió, illetve a többéves pénzügyi keret. Érinteni fogják a brexitet és a közelgő európai parlamenti választások témáját is, és közösen fognak megemlékezni a közép-európai politikai változások 30. évfordulójáról.

Szlovákia emellett arról is meg akarja győzni Merkelt, hogy támogassa pályázatukat az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelyére. Erre közös sajtónyilatkozatukban külön is kitért, Merkel pedig a két ország közötti jó kapcsolatól beszélt, és hozzátette, hogy az autóiparban és a digitális piacban is számít az együttműködésre. Pellegrini a nyilatkozatban a sajtószabadság fontosságáról beszélt, és megemlékezett Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásáról.

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az ELA azoknak az uniós polgárokat hivatott segíteni, akik egy másik országban vállalnak munkát. A magyar kormány azonban nem támogatta a létrehozását, mert álláspontja szerint "csak felesleges bürokráciát jelent", de végül - a svédek kivételével - leszavazta a többi tagállam.

A kormány sikertelenül próbálta megfúrni az EU-ban dolgozókat védő szervezetet

A kormánynak fontosabb, hogy megússza az uniós ellenőrzést, mint a külföldön munkát vállaló magyarok jogainak védelme.

Ahogy azt elemzésünkben korábban megírtuk, magyar miniszterelnöknek továbbra is hűvös a kapcsolata a német kancellárral, bár a jelenlegi helyzetben már az is eredménynek számít, hogy nem romlott a viszonyuk. Ezért is fontos, hogy a tárgyalásokon Orbánnak sikerül-e egységes álláspontot kialakítania szlovák, cseh és lengyel kollégájával.

Berlin stratégiája mindenesetre az, hogy a V4-eket külön blokként kezeli. A magyarokkal kapcsolatban ugyanis a szabadságharcos pávatáncot még elnézi, mert a gazdasági érdekeit nem igazán zavarja, ám a menekültpolitikai pávatánc kezdi idegesíteni.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Techet Péter Világ

Techet: Mit engednek a németek Orbánnak?

Berlin a szabadságharcos pávatáncot még elnézi, mert a gazdasági érdekeit nem igazán zavarja, ám a menekültpolitikai pávatánc kezdi idegesíteni.

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára

Besült ellenzéki akció: nem tudták helyesen leírni a fojtani szót

Besült ellenzéki akció: nem tudták helyesen leírni a fojtani szót

"Sajnáljuk"- a Brexit lett a brit légitársaság veszte

"Sajnáljuk"- a Brexit lett a brit légitársaság veszte

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Szigorítják a belépést a parlamentbe

Szigorítják a belépést a parlamentbe

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet