szerző:
Serdült Viktória

A magyar miniszterelnöknek továbbra is hűvös a kapcsolata a német kancellárral, bár a jelenlegi helyzetben már az is eredménynek számít, hogy nem romlott a viszonyuk. Kérdés, Orbánnak sikerül-e egységes álláspontot kialakítania szlovák, cseh és lengyel kollégájával.

„Máshogyan nézzük és látjuk a világot Angela Merkellel” – ezekkel a szavakkal kezdte tavaly júliusi, német kancellárral tartott sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök berlini látogatásán nem rejtette véka alá, hogy bár a két ország gazdasági kapcsolatai hagyományosan jók, számos kérdésben – azon belül is legfőképpen a menekültügyben – gyökeresen ellentétes nézeteket vallanak.

A megbeszélés óta alig több mint fél év telt el, de a két politikus újabb találkozóján ezúttal nemcsak a résztvevők és a helyszín miatt lesz gyökeresen más a hangulat. Először is: csütörtök délben Pozsonyban Orbán nem egyedül, hanem a Visegrádi négyek (V4)miniszterelnökeivel együtt tárgyal a német kancellárral. Másodszor: nyár óta az is biztos, hogy Angela Merkel már nem sokáig lesz az európai politika alakítója, október végén jelentette be, hogy lemond a Kereszténydemokrata Unió (CDU) éléről (decemberben utódját is megválasztották), és a kormányfői tisztséget is csak a hivatali ciklus végéig, 2021 őszéig tartja meg, utána visszavonul.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Merkel nem számíthat kemény vitákra a V4-ek vezetőivel. Az előzetes tervek szerint a csúcstalálkozó fő témái lesznek

  • az Európai Unió 2021-2027 közötti évekre szóló pénzügyi kerete,
  • a közelgő európai parlamenti választások,
  • az EU jövője,
  • valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások.

Ugyanakkor kisebbfajta csoda lenne, ha a migráció, valamint a formálódó német-francia tengely nem kerülne elő a tárgyalóasztal mellett. Már csak azért is, mert az utóbbi nemcsak a V4-es országokban okozott aggodalmat, több uniós tagállam is attól tart, hogy az Egyesült Királyság kilépése után Berlin és Párizs még nagyobb befolyást szerezhet az unión belül, és kizárhatja a kisebb tagállamokat a döntéshozatalból. Angela Merkel és Emmanuel Macron francia államfő két hete írták alá a két ország viszonyát az eddiginél is szorosabbra fűző aacheni megállapodást, amire még Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is úgy reagált: „Európának világos jelzésre van szüksége Párizstól és Berlintől, hogy a kisebb formátumú együttműködések nem jelentenek alternatívát az európai együttműködéssel szemben.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután aláírták az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést a németországi Aachenben 2019. január 22-én
©

Az mindenesetre biztos, hogy Merkel nem udvariassági látogatást tesz a szlovák fővárosban. Információink szerint az sem véletlen, hogy Merkel nem egyedül ül le Orbánnal: kettesben most nem akart vele találkozni, de a pozsonyi csúcs jó alkalom lehet néhány kérdés egyeztetésre. Az nyilvánvaló, hogy Merkel és Orbán kapcsolata továbbra sem a legjobb, és az is eredmény, hogy nem romlott a viszonyuk.

„Bár a nyilvánosság előtt visszafogottan nyilatkozik, valószínű, hogy Angela Merkel egyre inkább haragszik Orbán Viktorra" – nyilatkozta a hvg.hu-nak Jeszenszky Géza. Pedig a volt külügyminiszter szerint a magyar kormányfő akár kemény kritikákat is kaphatott volna a német kancellártól (lehet, hogy kapott is, csak nem nyilvánosat). Merkel azt sem veszi jó néven, hogy Orbán megosztja az Európai Néppártot, és úgy érezheti, hogy a Visegrádi négyeket is rossz irányba befolyásolja. 

A magyar kormányfőnek sem a CDU, sem pedig a bajor partnere, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőváltása nem kedvezett - mondja a volt külügyminiszter.

„És ami a V4-eket illeti, nem hiszem, hogy hosszú távon ki fognak állni egy EU-ellenes és Putyin-barát Orbán mellett” – tette hozzá Jeszenszky.

Már vágják a centit

Ami a pozsonyi témákat illeti, az uniós költségvetés 2021-2027 közötti pénzügyi kerete már önmagában indokolja az egyeztetéseket. A németek már korábban megígérték, hogy hajlandóak többet fizetni a kasszába, az Európai Parlament pedig azt szavazta meg, hogy a kifizetéseket a jogállamisághoz kötnék, bár az Európai Tanács ebben még nem nyilvánított véleményt.

„A V4-ek a kohéziós támogatásokban és az infrastrukturális fejlesztésekben érdekeltek, míg a németeknek – szintén nettó befizetőként – egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a pénzek hova vándorolnak” – mondta a hvg.hu kérdésére Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Ugyanígy felvetődhet a témák között a közelgő európai parlamenti választás, ami jelentősen megváltoztatja majd a brüsszeli politikai erőviszonyokat. Az elemző szerint Merkel befolyását ebben a témában sem lehet megkérdőjelezni, hiszen a fontosabb bizottsági pozíciókhoz továbbra is elengedhetetlen a támogatása. Így még az sem kizárt, hogy a kancellár megpróbálja majd kipuhatolni, a visegrádi országokon belül milyen törésvonalak vannak, hogyan lehet egyik-másik tagállamot maga mellé állítani.

A visegrádi országok (V4) kormányfői, Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2018. június 29-én
©

A menekültkérdést például rögtön a nézetkülönbségek közé lehet sorolni, bár Nagy Attila Tibor szerint a migrációs hullám csökkenő tendenciája miatt nem valószínű, hogy ez lesz a pozsonyi találkozó legfajsúlyosabb témája. A V4-ek egyike sem támogatja a menekültek kötelező elosztását, de a támadások mértéke nem egyforma. Ráadásul – ahogy a politológus rámutatott – mostanában elég nagy a csend a kötelező kvóták körül is, pedig Magyarország ellen még kötelezettségszegési eljárás is indult, miután elvesztette a pert az Európai Unió bíróságán.

Az is érdekes, Orbánnak sikerül-e egységes álláspontot képviselnie szlovák, cseh és lengyel kollégájával, hiszen közte és Merkel között meglehetősen hűvös a kapcsolat. Peter Pellegrini és Andrej Babis ráadásul otthon sokkal kisebb támogatással kormányoz, mint a magyar miniszterelnök, ezért nekik jobban kell majd lavírozniuk, mint a magyar kormányfőnek, ha konkrét megállapodásokról is tárgyalnának Merkellel. Márpedig nem elképzelhetetlen, hogy ilyenekről is szó lesz majd: Nagy Attila Tibor szerint az egységes digitális piac, a közlekedéspolitika és az energiapolitikai együttműködés is mind olyan téma, ami előkerülhet a tárgyalóasztalnál.

Attól az elemző nem tart, hogy Merkel meggyengült belpolitikai helyzete alapvetően befolyásolja majd a megbeszélést, de tény, hogy az európai vezetők közül már sokan „vágják a centit” 2021-es visszavonulásáig.

„A német vezetés tavaly őszig egy kézben volt, de azzal, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer lett a CDU elnöke, kétfejűvé vált. Ez pedig nemcsak Merkel bel-, hanem külpolitikai megítélésére is hatással van” – tette hozzá az elemző.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója

Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója

Komoly változásra számíthatnak az elektromos autók tulajdonosai

Komoly változásra számíthatnak az elektromos autók tulajdonosai

Több millió villanyautóra alig pár százezer töltő jut

Több millió villanyautóra alig pár százezer töltő jut

19 százalékkal Navracsics a legrosszabb uniós biztos

19 százalékkal Navracsics a legrosszabb uniós biztos

Az M0-son autó lángolt, az M1-esen kamion balesetezett - videó

Az M0-son autó lángolt, az M1-esen kamion balesetezett - videó

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta