szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrajna mindenképpen szóba kerül majd a hétfői budapesti találkozón.

Megerősítette Orbán Viktor Pozsonyban, hogy hétfőn találkozik az amerikai külügyminiszterrel Budapesten, a találkozón katonai és biztonsági kérdések lesznek napirenden.

„Különösképpen beszélnünk kell Ukrajnáról. Ukrajna Magyarország szomszédja, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO-együttműködésben. Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában viszont egy magyarellenes kormány van, ebből pedig konfliktusok adódnak” – mondta a magyar miniszterelnök a V4-es országok és Angela Merkel találkozóján.

Az MTI szerint az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásának szervezője a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), az egyeztetések még folynak, a KKM később közöl további részleteket.

Mike Pompeo és Orbán Viktor találkozóját Trump nemzetbiztonsági tanácsadója a Twitteren jelentette be. John Bolton a közösségi oldalon azt írta: a Fehér Házban fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, akivel a védelmi együttműködésről, az energetikai diverzifikációról és a rosszindulatú orosz befolyásolással való szembeszállásról tartott megbeszélést, fenntartották a NATO iránti elkötelezettségüket, ami nagyszerű előrevetítése Mike Pompeo külügyminiszter jövő heti útjának, és idei közös céljaiknak.

Az amerikai-magyar kapcsolatok alakulásáról a ma megjelent HVG-ben olvashatnak részletes elemzést.

Amerikai sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminiszter látogatását az indokolja, hogy az USA bizalma megingott Magyarországban, mert a magyar kormány semlegesebben áll Kínához és Oroszországhoz, mint azt az Egyesült Államok kívánatosnak tartja. Orbán ezekre a sajtóhírekre úgy reagált, hogy azok célja csupán az, hogy zavart keltsenek a várható látogatás előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!