szerző:
MTI / hvg.hu

A német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözölte, Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője szerint viszont abszurd, hogy az Európai Néppárt vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte: felfüggeszti a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig.

A pártelnök kiemelte: a tagság "befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor "biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára"'.

Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy "nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen".

Az osztrákok nem egységesek

Az osztrák kormánypártok – az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának" nevezett

Gabrielius Landsbergis litván néppárti politikus, a pártja is azok között volt, akiket Orbán Viktor hasznos idiótának nevezett, miután kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni. "Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély" – közölte Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal-beszélgetésen, egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. "Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt kiebrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton" – tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.

Berlusconi: A legjobb megoldás

Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak nevezte a este kiadott közleményében Orbán Viktor bejelentését, miszerint a magyar kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását a pártszövetségben.

A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti "megállapodás" egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt – tette hozzá Silvio Berlusconi – időt ad a Fidesz állásfoglalásának "nyugodt értékelésére".

Berlusconi megjegyezte: a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott. "Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk" – írta.

Salvini: Ez abszurd

Abszurdnak nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését" az Európai Néppártból (EPP) szerda este Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője. Salvini szerint a magyar miniszterelnök csak a "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi".

Az olasz miniszterelnök-helyettes, egyben belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítette Orbán Viktornak az iránta és a magyar nép iránt érzett elismerését és barátságát.

Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Két hétig tartott a szabadságharc. Orbán Viktor igyekezett felmérni a lehetőségét annak, mi várná őt a néppárton kívül a kampány mostani szakaszában. Mint megtudta: semmi olyan opció nincs, ami neki megközelítően akkora hatalmat biztosítana, mint az önként vállalt néppárti szégyenpad. Most ellenőrök jöhetnek Budapestre, de a demokrácia helyzete helyett valójában azt figyelik majd, képes-e Orbán a kampány végéig csendben maradni.

A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását. "Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek" – mondta. Az M5S politikusa hozzátette, hogy Orbán Viktort nem tartja Olaszország barátjának, mivel a Fidesznek az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban képviselt álláspontja ellentétes Olaszország és az olaszok érdekeivel.

Olasz sajtóbeszámolók szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mély tiszteletét fejezte ki Salvini iránt, akit a római kormány kulcsemberének nevezett. A magyar kormányfő kijelentette: Magyarország példát mutatott arról, hogy a migrációt meg lehet állítani szárazföldön, Salvini és az új olasz kormány pedig azt bizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

E-cigaretta miatt kerülhettek kórházba ötvenen Amerikában

E-cigaretta miatt kerülhettek kórházba ötvenen Amerikában