szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok műalkotást meg tudtak menteni, arról viszont még nincs információ, hogy a nem mozdítható részek sorsa mi lett.

Sikeresen kimentették a lángoló Notre-Dame-ból a műkincsek és más értékes tárgyak jelentős részét – jelentette be Gabriel Plus, a párizsi tűzoltóság szóvivője. A Le Monde tudósítása szerint az alezredes arról tudott beszámolni: az egyházi szertartások kellékeit, köztük felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat egy helyen tárolják, ezeket a tűzoltók kivitték a székesegyházból és biztonságba helyezték.

Franck Riester francia kulturális miniszter fotókat is posztolt közösségi oldalára, ahogy a kincseket teherautókra pakolják a mentőalakulatok.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a templom belsejében mekkorák a károk, ahogy arról sem, hogy az épület nem mozdítható részeinek, vagy épp az orgonának a sorsa mi lett. Hajnalban mindenesetre a tűzoltóság azt közölte, már csak az izzó részek hűtésével kell foglalkozniuk.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gy.M. Világ

Megmenekült a Notre-Dame a teljes pusztulástól – de most jön a neheze

Egy tragikus tűz kellett ahhoz, hogy a franciák, a hívők és a Párizsba látogató turisták számára is világossá váljon, mennyire rossz állapotban van a világ egyik legismertebb temploma, a párizsi Notre-Dame. Azt azonban egyelőre felbecsülni sem lehet, mennyi pénzt és időt emészt majd fel az újjáépítés.