szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emmanuel Macron szeretné meggyőzni a G7-es országcsoport szombat esti csúcsértekezletén a partnereket arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek csak ártanak.

A francia államfő a G7-es találkozó kezdete előtt élőben közvetíett beszédében mondta el, hogy beszélni fognak Iránról, Szíriáról, Ukrajnáról is, az ezeket az országokat érintő kérdésekben ugyanis nézeteltérések mutatkoznak, de szerinte a problémáik nagyban érintik a világ legfejlettebb országait is. Macron hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a csúcs "hasznosnak és jelentősnek" bizonyulna.

A kereskedelmi háborúk elkerülésére a feszültségcsökkentés fontosságát emelte ki az államfő a tízperces beszédében. Kiemelte továbbá, hogy valamennyi nagyhatalomnak fel kell lépnie az óceánok és az esőerdők védelmében. A beszédében elismerte, hogy környezetvédelmi kérdésekben "egyes" , a G7-hez tartozó országokkal, köztük az Egyesült Államokkal nézeteltérések mutatkoznak, pedig fontos lenne, hogy ezekben a kérdésekben teljes legyen az egyetértés.

A tanácskozás helyszínén a francia államfő egyébként munkaebéden látta ma vendégül Donald Trumpot. A Fehér Ház szerint az amerikai elnök a nemzetközi kereskedelem tökéletesítésére vonatkozó célkitűzéseit akarja megvalósítani a csúcsértekezleten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában