szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háborús bűnnel kezdődött a második világháború – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a nyugat-lengyelországi Wielunban, a háború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

Wielunban a lengyel államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel együtt megemlékezett arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta, a támadásban több száz helyi lakos vesztette életét. Ők voltak a háború első civil áldozatai. A lengyel elnök kiemelte: a háború Wielun lebombázásával, vagyis egy háborús bűnnel kezdődött, a nemzetközi jog megsértésével pedig "romba dőlt a normális világ".

"Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés" – fogalmazott Duda. Azt is hozzátette, a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot.

Azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól

– jelentette ki.

Álruhás németek besétáltak egy rádióba, és kirobbantották a második világháborút

Nyolcvan éve, 1939. szeptember 1-jén tört ki a második világháború, az emberiség történetének eddigi legpusztítóbb fegyveres konfliktusa.

Duda megköszönte Steinmeiernek a wieluni megemlékezésen való részvételt, amelyet erkölcsi elégtételnek nevezett. "Elnök úr, ön vállalja a németek és Németország számára nagyon nehéz igazságot" – mondta, hozzáfűzve, hogy mindez a két ország közti barátságot és kiengesztelődést segíti.

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, amely pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidók meggyilkolását. Úgy vélte, Wielun megtámadásának az egyetlen célja az volt, hogy a hitleri Németország megbizonyosodjon arról, a pusztítást mily módon lehet a leghatékonyabban végrehajtani.

Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival, valamint világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé"

– jelentette ki Steinmeier.

"A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak" – mondta a német elnök. Hangsúlyozta, hogy a háború utáni megbocsátás egyesítette Európát, és Németország a kiengesztelődés útján akar maradni.

Vasárnap hajnalban Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is rendeztek megemlékezést. Ezen részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, valamint, a helyi ellenzéki városvezetés meghívására, Frans Timmermans, az Európai Bizottság távozó első alelnöke.

Központi, nemzetközi megemlékezést vasárnap délben tartanak Varsóban, ahol felszólal Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök, valamint Mike Pence amerikai alelnök. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben