szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma sem lettünk okosabbak a britek kilépésével kapcsolatban.

Elutasította a brit parlament alsóházának elnöke, hogy a Ház hétfőn szavazzon a brit kormány indítványáról, amely az új Brexit-megállapodást szentesítheti. John Bercow ezt azzal indokolta a parlament ülésén, hogy ez az javaslat ugyanaz, mint amelyet szombaton egyszer már benyújtott a kormány, és amelyről már a vitát is lefolytatták. Ezen túl a házelnök szerint ugyanazok a körülmények is – ez azért fontos, mivel a szombati vita óta Boris Johnson kérelmezte az EU-tól a kilépés elhalasztását. Erre azért kényszerült, mert az előterjesztésről szóló vitát ugyan megtartották, ám a voksolás elmaradt.

A végszavazás előtt ugyanis megszavaztak egy módosítót, amely alapján az indítvány elfogadását meg kell előznie a megállapodás alapján kialakítandó jogi keret elfogadásának. (Ez elméletben kedden várható.) De mivel az a voksolást nem tartották meg, nem rendeződött a Brexit kérdése október 19-ig. Johsonnak ezért kellett halasztást kérnie – meggyőződése ellenére, de egy másik jogszabálynak eleget téve. (Arról jelenleg egy skót bíróság dönt, hogy teljesítette-e a törvény előírásait a miniszterelnök.)

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet: egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy bármelyik kormányindítvány megszerzi a parlamenti többség jóváhagyását.

Mielőtt túl mélyre merülnénk az egyre követhetetlenebb vitában, összegezzük a helyzetet:

  • Bár csütörtökön az EU-tagállamok is elfogadtak egy megállapodást, egyáltalán nem biztos, hogy ez valaha túljut a brit parlamenten.
  • Boris Johnson kilépne már, de kénytelen volt hosszabbítást kérni, nehogy megállapodás nélkül távozzon az Egyesült Királyság az EU-ból, viszont abban reménykedik, hogy a héten csak megkapja a parlament jóváhagyását.
  • Az EU elengedné már a briteket, de jó eséllyel jóvá fogja hagyni a halasztási kérelmet.

Egy dolog biztos: John Bercow október 31-én távozik a házelnöki székből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen