szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

1644 kanyarógyanús beteg van a 200 ezres országban, az eddigi húsz halálos áldozat zöme öt éven aluli gyerek.

Egy hét alatt több mint háromszorosára, húszra emelkedett a szamoai kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, és majdnem mindegyikük kisgyerek - közölte szombaton a csendes-óceáni szigetország kormánya.

A 200 ezer lakosú ország október végén, az első halálesetek hatására jelentette be, hogy kanyarójárvány van, egy héttel ezelőtt pedig szükséghelyzetet hirdetettek ki: felfüggesztették az oktatást az összes iskolában és korlátozzák a gyülekezést.

A szombati adatok szerint a kanyarógyanús betegek száma 1644. A betegségben elhunytak egy kivételével mind öt év alatti gyerekek.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a héten 110 ezer adag oltóanyagot szállított Szamoára, és a hatóságok az oltás nemrég történt kötelezővé tételétől remélik, hogy sikerül megfékezni a járványt. A UNICEF elkezdett egyeztetni a térség többi apró szigetországával is arról, hogy oda is szállít vakcinát, és kötelezővé teszik az oltást a járvány továbbterjedésének megakadályozására. Ausztrália és Új-Zéland úgy segít, hogy orvosokat, ápolókat küldött, egyelőre csak Szamoára.

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, de az utóbbi években a többnyire minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt a fertőzés ismét több országban felütötte a fejét, és súlyos gondot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna.

A kanyaró elleni védőoltás 1970-es években történt széleskörű bevezetése előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok