szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem a magyar az egyetlen külképviselet, amelyik ideiglenesen nem fogad ügyfeleket.

Az Ausztráliában tomboló tűzvész miatt kialakult légszennyezettség miatt szünetel a konzuli ügyfélfogadás Magyarország canberrai nagykövetségén – derül ki a külképviselet honlapján közzétett üzenetből. A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydney-i és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal.

A Financial Times pénteken azt jelentette, hogy a légszennyezettség miatt több ország nagykövetségei is bezártak Canberrában. Észtország ideiglenesen Sydney-be helyezte át külképviseletét, Írország és Olaszország már a héten korábban bezárta nagykövetségét, és Izrael is figyelmeztette állampolgárait, hogy késhet az ügyintézés.

Ausztrália tűztengerben - Apokalipszis most és mindörökké?

A szűnni nem akaró, példátlanul súlyos bozóttüzek sem győzték meg az ausztrál kormányt a klímaváltozás veszélyéről, mert annak elismerése súlyos döntéseket követelne a gazdaságban. Az internet népe nem felejt, és különösen kegyetlen, ha egy politikust lehet gúnyolni. Nem kerülhette ezt el Scott Morrison ausztrál kormányfő sem, amikor kiderült, hogy a bozóttüzek fellángolása idején, december közepén Hawaiira utazott nyaralni.

A Sydney-től nagyjából háromórányi autóútra, a szárazföld belsejében fekvő Canberrában különösen nagy a légszennyezettség az országot sújtó óriási tűzvész miatt. A füst a szomszédos Új-Dél-Wales államból száll a fővárosba. A helyi hatóságok a helyzet súlyosságára tekintettel a korábbi gyakorlatukkal ellentétben már nem 24 óránként frissítik a légszennyezettségi tájékoztató adatokat, hanem óránként.

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!