szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai drónnak nézni egy utasszállítót több mint hiba - mondja a szakértő.

Hibák sorozata vezethetett ahhoz, hogy az iráni légvédelem lelőtte az ukrán utasszállító repülőgépet - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1-en.

Szerinte a légvédelmi egységek általában tisztában vannak az adott ország légterében mozgó menetrendszerinti járatokkal és katonai repülőgépekkel, sőt ezeket valós időben képesek követni. Ráadásul az ukrán gép nem is az országba érkezett, hanem onnan szállt fel, így azt összekeverni egy amerikai drónnal, az már több mint tévedés. Úgy vélekedett, az ügy nehéz helyzetbe hozza politikai értelemben Iránt, de az iráni hadsereg képzettségi szintjével kapcsolatban is kérdéseket vet fel. Az iráni légvédelemnek várnia kellett volna, hogy meggyőződjön arról, valóban ellenséges gépről van-e szó.

Irán több napos tagadás után szombaton ismerte el, hogy valóban ők lőtték le az ukrán utasszállítót, tévedésből. Az iráni légtérért felelős parancsnok a teljes felelősséget vállalta a tragédiáért, melyben 176 ember vesztette életét. Ukránok mellett kanadaiak utaztak a gépen. Justin Trudeau kanadai kormányfő szerint Iránnak felelősségre vonhatónak kell lennie az ukrán repülőgép lelövéséért.

Amit Irán beismert, nagyon súlyos. Egy polgári repülőgép lelövése iszonyatos. Iránnak a teljes felelősséget vállalnia kell. Kanada addig nem nyugszik, amíg el nem éri a felelősségre vonást, igazságszolgáltatást és az ügy lezárását, amely kijár a hozzátartozóknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt ígérte, mielőbb hazaszállítják a holttesteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!