szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Amirali Hádzsizadeh beismerte, hogy tévesen harci gépnek hitték az ukrán utasszállítót, ezért lőtték le.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért.

Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtérért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A rendszert kezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg.

Mint mondta, „inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek”.

Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni. Elég könnyű megtalálni a bizonyítékot arra, hogy hazudott: egy nappal korábban Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője egy sajtótájékoztatón még azt magyarázta, hogy „egy dolog biztos: ezt a gépet nem találta el rakéta”:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!