szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dél-Afrika éléskamrájaként ismert Zimbabwe egy évtizede küzd gazdasági válsággal, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal.

Rekordszámú, 45 millió embert fenyeget éhínség a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 16 országában az ismételten bekövetkezett aszályok, áradások, illetve a térség gazdasági zűrzavara miatt – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) csütörtökön az MTI szerint.

A klímaváltozás hatalmas pusztítást végez a térség elszegényedett országaiban, amelyek alig tudnak megbirkózni az olyan természeti katasztrófákkal, mint amilyen a Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban tavaly tomboló Idai hurrikán volt. Emellett a térséget jelenleg kiterjedt szárazság is sújtja.

Ráadásul Zimbabwe, amely Dél-Afrika éléskamrájaként volt ismert, egy évtizede nem tapasztalt gazdasági válsággal, hiperinflációval, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, valamint áramkimaradásokkal küzd.

"Ez az éhínség eddig nem tapasztalt méreteket öltött, s a bizonyítékok arra utalnak, hogy csak rosszabb lesz" – jelentette ki Lola Castro, a WFP dél-afrikai regionális igazgatója. "Az idei viharszezon most kezdődött, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a tavalyi rendkívüli viharok okozta pusztítás megismétlődjék".

©

A WFP az "ínséges időszakban" 8,3 millió embernek tervez segítséget nyújtani a nyolc legsúlyosabban érintett országban: Zimbabwében, Zambiában, Mozambikban, Madagaszkárban, Namíbiában, Lesothóban, Malawiban, illetve Szváziföldön.

Az ENSZ Világélelmezési Programja ugyanakkor a humanitárius segítséghez szükséges 489 millió dollárból eddig csak 205 millió dollárt tudott összegyűjteni, ezért erőteljesen támaszkodnia kellett a szervezeten belüli hitelfelvételre.

A világszervezet decemberben közölte, hogy 4,1 millió zimbabwei rászorulónak, vagyis az országban lakók több mint egynegyedének gyűjt élelmiszert. "Zimbabwét egy évtizede nem látott élelmezési válság sújtja, 7,7 millió embernek, vagyis a lakosság felének az élelmiszer-ellátása bizonytalan" – ismertette az ENSZ. Zambia és az aszály sújtotta Lesotho lakóinak ötödét érinti az élelmiszerválság, míg Namíbiában minden tizedik embert.

Castro szerint, ha a WFP nem kapja meg a szükséges támogatást, az ENSZ Világélelmezési Programjának nem lesz más választása, mint hogy kevesebb embert kevesebbel segítsen a leginkább rászorulók közül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Putyin elindította az Afrika-hadműveletet

A kontinens mind az 54 országának képviselői elutaztak Szocsiba, hogy részt vegyenek az első Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón. Moszkva már a szovjet időkben is befolyásos játékos volt Afrikában, ahová Putyin most vissza akar térni, de nem lesz könnyű dolga.

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban