szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt kétezernél is több halálos áldozatot szedett, tízezrek fertőződtek meg. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem Kínában, hanem helyben, Bajoroszágban okozhatott megbetegedést a koronavírus a járvány első megerősített németországi eseténél – jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján. Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban.

A bajorországi beteg egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-ig. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

A kínai Vuhan városából indult új vírussal megfertőzödtek száma is látható azon a térképen, amely (nagyjából) valós időben követi a kórokozó terjedését.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán. Legkevesebb negyven embert vizsgálnak meg. Fertőzésgyanús esetet egyelőre nem találtak.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter keddi közleménye szerint várható volt, hogy előbb-utóbb Németországban is felbukkant a vírus. A hatóságok számítottak erre a fejleményre és felkészültek a veszélyek elhárítására. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) értékelése szerint továbbra is alacsony a fertőzésveszély – magyarázta a tárcavezető.

Német sajtójelentések szerint országszerte emelkedik a kereslet a gyógyszertárakban kapható szájmaszkok iránt, a szakértők azonban rámutatnak: a maszk csak korlátozott védelmet nyújt a kórokozótól, a leghatékonyabb védekezési módszer pedig a rendszeres, alapos kézmosás.

Ahogy korábban megírtuk, hétfőn 4515-re emelkedett a biztosan a koronavírustól megfertőződött, tüdőgyulladásos betegek száma a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hétezerre emelkedett hatezerről.

Hongkongi szakemberek szerint azonban ennél jóval többen fertőződhettek meg az új koronavírussal. Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem kutatója és munkatársai a kórokozó terjedése alapján felállított matematikai modellek alapján jutottak erre a következtetésre, figyelembe véve azt, hogy a kínai hatóságok csak a hivatalosan megerősített eseteket tartják nyilván. "A tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett" – mondta Leung, aki szerint a tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton már megközelíthette a 40 ezret.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Koronavírus: több tucat magyar utas van a Mexikóban a vesztegzár alá helyezett óceánjárón

Koronavírus: több tucat magyar utas van a Mexikóban a vesztegzár alá helyezett óceánjárón

Már Grúziában is megjelent a koronavírus

Már Grúziában is megjelent a koronavírus