szerző:
hvg.hu

Fang Bing és Csen Csiu-si arra tett ígéretet, hogy bemutatja, mi történik valójában Vuhanban a koronavírus áldozataival. Egy ideje egyikükről sincs hír – írja a BBC.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt ezernél is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A vuhani üzletember Fang Bing január 25-én töltötte fel első videóját a YouTube-csatornájára. Civilből lett újságíró, aki azt ígérte követőinek, hogy bemutatja az igazságot arról, hogyan kezelik a hatóságok kialakult helyzetet a koronavírus-járvány karantén alá vett, lezárt gócpontjában, és hogyan kezelik azokat, akiket megbetegített a kórokozó.

A YouTube-ot betiltották Kínában, ám úgynevezett virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül elérhetőek az oda feltöltött videók. Fang Bing első feltöltött felvételeit, amelyeken többnyire azt lehetett látni, hogy a külvilágtól elzárt Vuhan egyes pontjain milyen állapotok uralkodnak, ezernél alig többen nézték meg.

Február 1-jei videóját azonban – amelyen nyolc egymásra pakolt holttest is látható egy kisteherautóban egy kórház előtt – rövid idő alatt 200 ezres nézettséget produkált.

Még aznap este Fangot rendőrök keresték fel az otthonában, és kihallgatták. El is vitték magukkal, később azonban egy figyelmeztetés után mégis hazaengedték. február 9-én aztán a férfi egy 13 másodperces felvételt posztolt, amelyen azt mondta: „Lázadjatok, emberek. A kormány hatalma kerüljön vissza az emberekhez.” Azóta nem jelentkezett újabb videóval.

Rajta kívül egy másik civilből lett férfi is tudósítani kezdett Vuhanból. Csen Csiu-si emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászból lett újságíró, és már volt ismertsége a hozzá hasonló aktivisták körében. Főleg azután, hogy rendszeresen hírt adott a tavaly nyári, hongkongi tüntetésekről.

A kínai elnök a járvány miatt politikai katasztrófától is tarthat

A koronavírus terjedésének megállítása politikai szükségszerűség Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár-államfő számára, aki a hatalom összpontosításával a végső felelősséget is magára húzta.

Tudósításai miatt – állította korábban – a hatóságok zaklatni kezdték, és végül el is hallgattatták: több mint 700 ezer követővel rendelkező közösségi oldalait törölték.

Októberben aztán új YouTube-fiókot regisztrált, amelyre mostanra 400 ezren iratkoztak fel, a Twitteren pedig 265 ezren követik.

Január végén döntött úgy, hogy Vuhanba utazik, hogy bemutassa, mi is folyik a városban valójában. Több kórházba is ellátogatott, dokumentálta az állapotokat, betegekkel beszélgetett. Tudta, hogy amit csinál, veszélyes, erről a BBC újságírójának, John Sudworth-nek is beszélt február elején. „A cenzúra nagyon szigorú, és lezárják a követőim fiókjait, ha megosztják a tartalmaimat” – magyarázta akkor.

Február 7-én aztán Twitter-oldalán, amelyet egy barátja kezel, rövid videóüzenet jelent meg, amelyben az édesanyja arról beszélt, hogy a fiának egy nappal korábban nyoma veszett. Barátja később egy másik videóban arra utalt, hogy karanténba kényszeríthették.

A kínai hatóságok hivatalosan semmit sem közöltek a két férfiról. Patrick Poon, az Amnesty International egyik kutatója szerint továbbra sem világos, hogy mi történt velük. „A kínai hatóságoknak értesíteniük kellene a családjukat, és biztosítaniuk kellene, hogy jogi képviseletet kérhessenek. Ha ezt nem teszik meg, tartani lehet attól, hogy kínzásnak vagy másféle kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve” – magyarázta.

Köztudott, hogy Peking igyekszik elhallgattatni a kifelé beszélő aktivistákat, és igyekszik azt mutatni, hogy képes kontrollálni a vírus terjedését. A Human Rights Watch szerint a látszat fenntartása és a kritikusok elhallghattatása ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a kínai vezetésnek, mint a valós járványellenes intézkedések.

Ezt mutatja az is, ami Li Ven-lianggal, a figyelmet az új koronavírusra felhívó orvossal történt. A 33 éves szemész még december elején figyelt fel a hasonló tüneteket produkáló betegekre, és figyelmeztette a kollégáit, a helyi kórház és a pártalapszervezet vezetői azonban arra kényszerítette, hogy önkritikát gyakorolva rémhírterjesztőnek minősítse magát. A férfi a múlt héten halt bele a koronavírus-fertőzésbe.

A koronavírus-fertőzésről valamennyi cikkünket megtalálja ezen a linken.

(BBC)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több civilt öltek meg egy szaúdi harci gép lelövése utáni megtorlásban

Több civilt öltek meg egy szaúdi harci gép lelövése utáni megtorlásban

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Hiller: Azért kell az MSZP-nek női társelnök, mert a ráció mellett szükség van érzelmekre is

Hiller: Azért kell az MSZP-nek női társelnök, mert a ráció mellett szükség van érzelmekre is

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen