szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mérhetetlen mennyiségű álhír kering a világban a koronavírus-járvány keletkezésével és a betegség kezelésével kapcsolatban. A sokszor politikusok által is terjesztett csúsztatások és hazugságok miatt elmosódik az igazság és hazugság közötti választóvonal, és ez rengeteg emberéletbe kerülhet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az álhírterjesztésben részt vevő politikusoknak és államoknak megvannak a maguk indokai: Kína igyekszik lemosni magáról a „koronavírus-terjesztőjének” a bélyegét, Oroszország pedig ezt a válságot is beleépítette a nyugati demokráciákba vetett hit aláásását célzó propagandakampányba – olvasható az e heti HVG-ben.

Az USA-ban Trump csodaszerekről és a járvány legyőzéséről beszél, főleg azért, mert attól tart, ha elszabadul a koronavírus, az veszélybe sodorhatja újraválasztását. Miközben a trumpi „ráolvasásnak” a jelek szerint semmi hatása sincs, a világhálón terjednek a hasonlóan eredménytelen „tuti tippek” például a melegvíz-ivás, a lélegzet-visszatartás.

És megszólaltak azok a politikusok is, akik sohasem tudnak csendben maradni, viszont mindenhez értenek, többek között Alekszandr Lukasenko fehérorosz vagy Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök.

Az államfők tanácsairól, az ortodox egyház vírus ellenes lépéseiről, valamint a többi álhírről a csütörtökön megjelenő HVG 'Fele sem igaz' című cikkben olvashat további részleteket.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!