szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízmillió fölé emelkedett a SARS-Cov-2 vírus által igazoltan megfertőzött emberek száma, miközben mintegy félmillióan vesztették életüket a kór miatt. A pandémia nem enyhült, Európában is új gócpontokról érkezett jelentés

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Több mint tíz európai országban újra jelentősen megugrott a fertőzöttek száma – figyelmeztetett vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a betegség második hulláma elsősorban Albániában, Azerbajdzsánban, Boszniában, Észak-Makedóniában, Kazahsztánban, Koszovóban, Kirgizisztánban, Moldovában, Svédországban és Ukrajnában okoz komoly gondot.

De Németországban sem megnyugtató a helyzet, hiába figyelmeztette honfitársait Angela Merkel kancellár, hogy a koronavírus továbbra is komoly veszélyt jelent, az országban több körzetben is megugrott a fertőzöttek száma, Berlinben például 369 háztartást kellett karantén alá vonni.

Nagy-Britanniában a hét végi meleg kicsalogatta az embereket a tengerpartokra, a dél-angliai Bournemouthban annyi ember gyűlt össze, mint még korábban soha. A helyi városvezetők botrányosnak nevezték a látogatók felelőtlenségét, s az is tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a fürdőzők rengeteg szemetet hagytak maguk mögött. Londonban a helyi rendőrség vezetői marasztalták el a fővárosiakat, akik fittyet hányva a biztonsági előírásoknak a saját és családtagjaik egészségét is veszélybe sodorták a közterületekre való kiözönléssel. Liverpoolban a helyi focicsapat bajnoki címét ünnepelték meg úgy, hogy senki sem törődött a biztonságos távolság megtartásával.

Csehországban is támad a második hullám, a hét végén annyi új fertőzöttek regisztráltak, mint az első hullám két hónappal ezelőtti csúcspontján. Horvátország pedig újra szigorított a határellenőrzésen: Szerbia, Koszovó, Észak-Makedónia és Bosznia polgárai az ottani magas betegszám miatt nem léphetnek be az adriai ország területére.  

Az észak- és dél-amerikai kontinensen is tovább tart a válság, az USA-ban pénteken minden korábbinál nagyobb mértékben emelkedett a fertőzöttek száma – az országban 45 300 új vírushordozót találtak. Texasban bezárták az összes bárt, Floridában pedig korlátozták az alkoholok forgalmazását.

Indiában is már több mint félmillió fertőzöttnél tartanak, és Dél-Koreában is küzdenek a második hullám ellen, most Szöul közelében találtak újabb gócpontokat.

És végül egy látványos videó arról, hogyan jutott el a világ a tízmillió fertőzöttig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!