szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lejárt az ultimátum, amit Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök a tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Frontnak adott.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy utasította az ország hadseregét: indítson végső támadást a fellázadt Tigré tartomány fővárosa, Mekele ellen. Abij előzőleg ultimátumot adott a tigréi erőknek, ennek lejárta után rendelte el a hadművelet megkezdését. Egyben felszólította a mekelei polgári lakosokat arra, hogy maradjanak otthon.

Noha az ezzel kapcsolatos közlemény leszögezi, mindent megtesznek a civilek védelméért, a kormány külön felszólította a lakosságot, hogy maradjon távol a katonai célpontnak minősíthető létesítményektől. Az ENSZ korábban humanitárius válságra figyelmeztetett. Becslések szerint a harcok miatt mindez idáig több mint egymillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket. Félő, hogy a menekültek száma akár 9 millió is lehet.

Tartani lehet attól is, hogy a 110 millió lakosával Afrika második legnépesebb országának számító Etiópia újra véres, elhúzódó polgárháborúba süllyed.

Szintén csütörtökön az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy munkatársai nem tudnak eljutni a mekelei élelmiszerraktárokhoz, hozzátéve, hogy a tartomány rászorulói november eleje óta nem jutottak élelmiszersegélyhez. A szervezet adatai szerint Tigrében körülbelül 600 ezer ember szorul élelmiszersegélyre.

A BBC tudósítója szerint az offenzívának pillanatnyilag még nincsen érezhető hatása Mekelében: az üzletek, kávézók és éttermek szinte tele vannak emberekkel. A Reuters-t idézve arról is írnak, hogy a tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) eközben mozgósít a városban. A fegyveresek azt közölték: készek meghalni a jogért, hogy ők igazgathassák a területet.

A térségben november 4-én robbantak ki összecsapások, miután Abij Ahmed azzal vádolta meg a TPLF-et, hogy a fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a TPLF ellen. A hónap eleje óta dúló harcokban és légicsapásokban a feltételezések szerint százak veszthették már életüket.

Tigréből csak nehezen jutnak ki a hírek, mert a kormány a harcok kezdetét követően leblokkolta a tartományban az internetet és a telefonvonalakat is. Az állami hátterű Etiópiai Emberi Jogi Bizottság etnikai indíttatású mészárlással vádolta meg a tigréi erőket, akik ezt tagadták.

A kormány vasárnap adott 72 órás ultimátumot a TPLF-nek, hogy megadja magát. Abij közölte a mintegy 5 millió lakosú, hegyvidéki területet uraló TPLF-fel: szerdáig tegye le a fegyvert, vagy végső támadást indít a mintegy félmillió lakosú Mekele ellen. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, "ne avatkozzon az ország belügyeibe". Arról szintén a BBC ír, hogy az Afrikai Unió képviselői is hiába próbálkoznak mediálni a konfliktusban érintett felek között, az etióp kormány nem együttműködő.

Humanitárius katasztrófával fenyeget a Nobel-békedíjas etióp kormányfő háborúja

Polgárháborúvá fajulhat Etiópiában, hogy a hadsereg katonai műveletet indított Tigré szövetségi állam ellen. Az ország felbomlásával fenyegető konfliktus régóta érlelődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten