szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A decemberi, 900 milliárdos mentőcsomag csupán előleg volt a megválasztott elnök szerint.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 1,9 billió dolláros – nagyjából 562 billió forintnyi – gazdaságösztönző csomagot kezdeményez. A csomag keretében finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok amerikai 1400 dolláros értékű csekket kapna.

Biden stábjának közleménye szerint a kongresszus decemberben végrehajtott – hasonló célú – kétpárti akciója jó irányba tett lépést volt, de az csupán előleg volt. Mint fogalmaztak:

Versenyt futunk az idővel, miközben a további kormányzati segítség hiányában a gazdasági és közegészségügyi válság egyre súlyosabbá válik. Az iskolák a következő hónapokban nem nyithatnak ki biztonságosan, és továbbra is lassan halad az oltások beadása.

Az újabb ösztönző javaslat híre hetekkel azután vált ismertté, hogy a kongresszus decemberben elfogadott egy közel 900 milliárd dolláros ösztönző programot, amely növelte a munkanélküli ellátások mértékét és sok amerikainak 600 dolláros segélyt küldött. Az amerikai gazdaság a lassuló fellendülés jeleit mutatja, miközben emelkedik a munkanélküliség, az egészségügyi rendszer pedig alig képes megbirkózni a koronavírusfertőzöttek növekvő seregével.

A csomagban olyan demokratikus politikai prioritások is vannak, mint a minimálbér emelése. A tervezett 160 milliárd dollárt különítene el az oltóanyag-programra, 170 milliárd dollárt az iskolák újbóli megnyitására és egybillió dollárt a közvetlen segítségnyújtásra, ideértve a munkanélküli-segélyeket is.

Bidennek a hatalomátadást lebonyolító törzse szerint a gazdaságösztönző program ugyan becsvágyó, de megvalósítható, "megmenti" az amerikai gazdaságot, és tesz a vírussal szemben is. A kongresszusnak gyorsan kell cselekednie annak érdekében, hogy a dolgozó családok, közösségek és kisvállalkozások túléljék a járványt – hangsúlyozták a dokumentumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton hvg360

Masha Gessen: "Orbán is elbukott 4 év után, az USA mindössze le van maradva”

Miért nem sikerült megvédeni a washingtoni törvényhozást? Miért láttatták sokan bohócoknak az erőszakos szélsőségeseket? Masha Gessen szerint azért, mert a rendszer képviselői magukhoz hasonlónak tekintették az ostromlókat. A publicistát, a New Yorker magazin munkatársát a helyes szóhasználatról, a sebek begyógyítását ígérő retorikáról és a magyar párhuzamokról kérdeztük.

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Egy lyuk miatt öt napig tartó szigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Egy lyuk miatt öt napig tartó szigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat