szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség nem akadályozta meg az akciót, a kerület polgármestere pedig nem engedte lemosni a felfestéseket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Március 22-én volt az évfordulója, hogy meghalt az első koronavírussal fertőződött beteg Csehországban, azóta 24 810 ember vesztette életét a járványban az országban. Az áldozatokra emlékezve közel 25 ezer keresztet festettek fel a macskakövekre Prága főterén.

©

Az akció a kormánykritikus Milionu chvilek pro demokracii, azaz „Millió pillanat a demokráciáért” szervezethez köthető – írja a cseh Irozhlas.

„Eltelt egy év, és a válság kezelésében mi vagyunk a legrosszabbak. A kormány nem tett meg semmit, hogy megelőzze a következő hullámot, csak a saját érdekeit tartotta szem előtt” – írták a Facebookon.

©

A Benjamin Roll elnök a portálnak elmondta, hogy nem akarták, hogy a vírus továbbterjedjen, ezért találták ki ezt a megoldást. A szervezet vezetője szerint az akciónak máris nagy visszhangja van a közösségi médiában.

A kereszteket 30 önkéntes festette fel körülbelül két és fél óra alatt. Úgy tervezték, hogy hétfőn lemossák őket, de Jan Čižinský, Prága 7. kerületének polgármestere azt mondta, hogy a keresztek addig maradnak, amíg le nem mossa azokat az eső.

©

A cseh rendőrség külön Twitter-posztban hangsúlyozta, hogy a keresztek felfestése nem minősül rongálásnak.

A szervezet egy levelet is írt Andrej Babis cseh miniszterelnöknek, amelyet majd csütörtökön nyújtanak át neki.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!