szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök bízik abban, hogy május 17-én tovább tudnak enyhíteni a korlátozásokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hétfőn léptek életbe az újabb, immár második lépcsős átfogó enyhítési intézkedések Angliában. A brit kormány szerint ezt azért tudták megtenni, mert a nyitáshoz megszabott feltételrendszer továbbra is maradéktalanul teljesül: folyamatosan és jelentősen csökken a koronavírus-járvány okozta súlyos megbetegedések és halálozások száma.

Boris Johnson a Downing Street 10-ben tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy bár az oltási program sokat segített abban, hogy a mutatók javuljanak, de ezeket elsősorban a lezárással sikerült elérni  számolt be a SkyNews.

A brit miniszterelnök hozzátette, hogy pillanatnyilag nem lát okot arra, hogy megváltoztassák a lezárási korlátozások enyhítésére szolgáló ütemtervet, amelynek következő szakasza május 17-én indul.

Arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsák be az érvényben lévő intézkedéseket, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Teljesen lezárják Angliát

Csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonaikat a britek.

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek – éttermek, pubok –, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra, például kerthelyiségekben vagy teraszokon. Kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is.

Május 17-től viszont már beltéren is fogadhatnak vendégeket az éttermek és kocsmák, és a szabadban való összejövetelekre vonatkozó legtöbb szabályt feloldják, többek között lehetővé válik, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodhasson egymás társaságában.

Nagy-Britanniában eddig 32,1 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját, a második dózisban csaknem 7,5 millióan részesültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!