szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss jelentés arra figyelmeztet, hogy akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a klímaváltozás miatt Etiópiában, a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országában. Emiatt pedig drágulhat a kávé.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Akár 25 százalékkal is eshet a terméshozam 2030-ra az etióp kávéültetvényeken – számolt be a McKinsey & Co. legújabb jelentéséről a Bloomberg. A tanácsadócég azt vizsgálta, milyen hatással van a klímaváltozás az etióp és a mozambik kávé-, gabona-, kukorica- és gyapottermesztésre. Nem minden eredményük ad okot bizakodásra.

A szakértők azt találták, hogy Etiópiának – Afrika legnagyobb kávétermesztőjének – jelentős iparági ingadozásokra kell felkészülnie, ugyanis a változó időjárás, a melegedő hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék súlyosan érinteni fogja az ültetvények terméshozamát. A mozambiki kukoricaültetvények terméshozama szintén jelentősen, 20-30 százalékkal csökkenhet 2030-ra.

A McKinsey hangsúlyozta: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb kihívást Afrika mezőgazdaságában, emiatt pedig a mezőgazdasági termékek árai is változni fognak. Az afrikai országok már próbálják ellensúlyozni ezt a kitettséget, ám a tanácsadó cég szerint a gondos helyi tervezés és a pénzügyi mobilizáció kulcsfontosságú.

Számításaik szerint Fekete-Afrikában legalább 65 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az öntözésnél, hogy kiaknázhassák a termesztést, és további 8 milliárd dollárt kellene a raktározás fejlesztésére fordítani.

Jó hír azonban, hogy a gabonatermesztést várhatóan nem érinti majd olyan drasztikusan a klímaváltozás, mint a kávéültetvényeket. A gyapottermesztésre pedig jótékonyan is hathat a melegebb hőmérséklet, így elterjedtebbé is válhat a jelentés szerint.  

"Az elnök úr bizalmából esett ki" - nem egy másik pozíció miatt távozhatott Nagy Márton

"Az elnök úr bizalmából esett ki" - nem egy másik pozíció miatt távozhatott Nagy Márton

Hadházy: A „tarhálás” nem szégyen, hanem a független politika kulcsa

Hadházy: A „tarhálás” nem szégyen, hanem a független politika kulcsa

Az Apple kezében ott a megoldás az összehajtható telefonok nagy problémájára?

Az Apple kezében ott a megoldás az összehajtható telefonok nagy problémájára?