szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levelet írt az Európai Tanácsnak a budapesti, pozsonyi, prágai és varsói főpolgármester.

Nyílt levelet küldtek a visegrádi fővárosok polgármesterei az Európai Tanácsnak, melyben arra sürgették az Európai Uniót, hogy növelje a 2030-ig tervezett kibocsátáscsökkentési céljait.

Budapest részéről Karácsony Gergely, valamint Pozsony, Prága és Varsó vezetői a levélben emlékeztettek, hogy a koronavírus elleni küzdelemben is a frontvonalban vannak, hiszen a megbetegedések nagy része a városokban történik. Az emberi tragédiák mellett ráadásul a koronavírus gazdasági csapásai is aránytalanul sújtják a városokat, az alapvető iparágak, így például a turizmus leállása miatt.

Éppen ezért – szól a levél – nagy reményekkel várják az uniós újjáépítési tervek, de azt is fontosnak tartják, hogy ezek ne veszítsék szem elől a fokozódó klímaválságot, amely véleményük szerint a koronavírusnál is nagyobb veszedelmet jelent.

„Teljes mértékben támogatjuk a European Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) célkitűzéseit” – írták.

A V4-es városok polgármesterei több javaslatot is megfogalmaztak az Európai Tanácsnak. Mint írták,

  • A járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését. Az Európai Zöld Megállapodásnak az EU helyreállítási stratégiájának integráns részét kell képeznie.
  • A tagállamoknak emelniük kellene kibocsátáscsökkentési ambícióikat és növelni az EU 2030-as célértékét 40%-ról 55%-ra.
  • Az EU-nak jogi megállapodást kellene létrehoznia (EU-város megállapodásokat), hogy közvetlen támogatásokat biztosíthasson a városok kibocsátáscsökkentési projektjeihez.
  • Az EU új helyreállítási intézkedéseinek tartalmaznia kellene egy specifikus Európai Helyreállítási Alapot, amely támogatásokat és kölcsönöket biztosít a városoknak és városlakóknak közvetlenül, vagy a kereskedelmi bankokon keresztül.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Visegrádi Négyek főpolgármesterei közösen szólaltak fel az Európai Unióban. Idén februárban a Régiók Európai Bizottságának brüsszeli ülésén közvetlenül elérhető uniós forrásokért és több pénzért lobbiztak. A V4-es városvezetők tavaly decemberben hozták létre a „Szabad Városok Szövetségét”, de a lobbizáshoz februárra már 11 másik város támogatását sikerült megszerezniük.

Tiborcz: Nem szeretnék olyan cégben tulajdonos lenni, ami közpénzeket nyer

Tiborcz: Nem szeretnék olyan cégben tulajdonos lenni, ami közpénzeket nyer

A koronavírus anyagilag is megviselte a magyarokat

A koronavírus anyagilag is megviselte a magyarokat

Minden OneDrive-felhasználó új funkciókat kap

Minden OneDrive-felhasználó új funkciókat kap