HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan lehet egy üzleti vállalkozás egyszerre profitorientált és a pozitív társadalmi változások eszköze? Túllépve a hagyományos vállalati társadalmi felelősségvállaláson, amely sokkal inkább elszigetelt program, mint az üzleti működés szerves része, a B Corporation minősítési rendszer megteremtheti a vállalati gyakorlatba beépülő felelősségvállalást.

A Civil Support Közhasznú Nonprofit Kft. az első magyar szervezet, amely megszerezte a maximális társadalmi hasznosság ügyében munkálkodó vállalatoknak járó B Corp minősítést. A 2012-ben alakult Civil Support fejlesztési, tanácsadási és együttműködéseket támogató szolgáltatásaival erősíti a társadalmi célú szervezetek fenntarthatóságát.

Ennek eredményeképpen az elmúlt négy évben mintegy 120 civil szervezettel és társadalmi vállalkozással dolgozott együtt többek között stratégiai, kommunikációs és adományszervezési területeken. Emellett a szervezet fenntarthatósággal, foglalkoztatással, oktatással és integrációval kapcsolatos ügyekkel is foglalkozik. Képzésein több mint 200 szervezet vett részt, szakmai szövetségek és vállalatok – például a Celanese, a Novartis és az IT Services Hungary – számára segített hatékony CSR programok megvalósításában.

Akadnak olyan projektek, amelyek több szempontból is igen közel állnak a szervezet munkatársainak szívéhez. Egy alkalommal például a Vidanet telekommunikációs szolgáltató és a Korlátlan és Akadálymentes Kultúráért Egyesület (AKKU) szeretett volna egy látássérültek számára is élvezhető programot szervezni Győrben, amelybe a Vidanet önkéntesei is bekapcsolódhatnak. A Civil Support így hozta tető alá partnereivel az első hangalámondásos filmvetítést - A tanú című filmmel -, amelyet több mint 50 látássérült, és legalább ennyi látó élvezhetett.

B Corpok a világban
A B Corporation a B Lab elnevezésű amerikai non-profit szervezet 2006-ban indult minősítési rendszere. Célja, hogy megmutassa a „jó működés” és a „jó marketing” közötti különbséget. Segítségével az ügyfelek, a munkavállalók és a partnerek egyértelműen meg tudják különböztetni a negatív környezeti hatások minimalizálására és a társadalmi hasznosság maximalizálására törekvő vállalatokat a hagyományos profitorientált üzleti vállalkozásoktól. Mindezt pedig mérhetővé és láthatóvá is tudja tenni. Jelenleg 50 országban, 130 különböző iparágban több mint 2 ezer B Corp minősítésű vállalat működik, ebből több mint 300 Európában. B Corp például a világ legnagyobb adománygyűjtő platformja, a Kickstarter, vagy a művészeti és kézműves termékek legnagyobb online piactere, az Etsy is.

Miért lett B Corp a Civil Support?

A tevékenységét korábban is a B vállalatok szellemiségében végző Civil Support a minősítéssel többek között azt szeretné elérni, hogy lássa fejlődési lehetőségeit, valamint hogy felhasználhassa a B Corp által kínált keretrendszert saját fejlesztési munkájában.

“Egy ideje már foglalkoztatott minket ez a lehetőség, igyekeztünk felkészülni rá, és csak azután vágtunk bele, amikor úgy éreztük, hogy ez sikerült” - meséli Lévai Gábor, a Civil Support Közhasznú Nonprofit Kft. alapító-ügyvezetője. A felkészülésnek köszönhetően mindössze három hónap alatt megszerezték a minősítést. A folyamat első lépéseként ki kellett tölteniük egy önértékelésen alapuló, 200 kérdésből álló online kérdőívet, legalább 80 pontot megszerezve az elérhető kétszázból.

Itt nem létezik jó vagy rossz válasz, csak jó vagy még jobb

- mutat rá Lévai. Viszont központilag mindent lecsekkolnak: több körös ellenőrzésen és interjún esnek át a B Corpnak jelentkezők. Fontos, hogy egy cég állításait dokumentumokkal is meggyőzően alá tudja támasztani: a minősítési rendszert elindító B Lab ellenőrei folyamatosan monitorozzák a válaszok alapján felsejlő összefüggéseket.

“Ha a tesztben felbukkan például az a kérdés, hogy egy vállalat olyan jövedelmet biztosít-e munkatársainak, amelyből azok meg tudnak élni, nyilvánvaló, hogy a válasz az egész vállalat szellemiséget tükrözi majd. Amennyiben egy vállalat bármelyik kérdésre pozitívan tud válaszolni, az azt jelenti: valamennyire felelősségteljes, vagy legalábbis törekszik arra, hogy értékrendje túlmutasson a profittermelésen” - magyarázza Lévai.

Nemcsak kézműves, fenntartható is

A B Corp minősítésű Etsy új brooklyni székháza tervezésekor is figyelembe vette a fenntarthatóság elveit: kialakította saját, napenergián alapuló energiahálózatát és növényei locsolásához esővizet felhasználó öntözőrendszerét, valamint vállalta, hogy berendezési tárgyait illetően is megfelel a fenntartható épületek egyik legszigorúbb szabványának. Ezért valamennyi kézzel készített bútort úgy választotta ki, hogy azok révén radikálisan csökkentse az iroda ökológiai lábnyomát.

©

A bútorok több mint fele nemcsak hogy kézzel készült, hanem valamely környékbeli gyártó terméke, akik az Etsyvel együttműködve vállalták a fenntarthatósági szabványok betartását. A cég brooklyni tapasztalatai nem merülnek ki abban, hogy miként tervezhetünk meg és rendezhetünk be ily módon irodákat, hanem útmutatóul szolgálhatnak a fenntarthatóság és az átlátható gyártási folyamat iránt elkötelezett manufaktúrák számára is.

A felelős üzleti működés előnyei

A B Corp minősítést kétévente felülvizsgálják, de Lévai szerint bizonyos időközönként amúgy is izgalmas újra kitölteni a kérdőívet, mert megmutatja a lehetséges fejlesztési irányokat. ”Leginkább persze önmagához képest tudja egy szervezet belőni, hol tart egy adott pillanatban, és hova akar fejlődni” - teszi hozzá.

Lévai szerint a B Corp viszonylagos magyarországi ismeretlenségének egyrészt az lehet az oka, hogy Európában még csak két éve van B Lab-központ, vagyis eleve kevesen tudnak erről a lehetőségről. Másrészt, ahogy fogalmaz, itthon még gyerekcipőben jár a felelős vállalatvezetés.

“Sokan marketing és PR-oldalról igyekeznek megközelíteni a társadalmi felelősségvállalást, ahhoz hosszabb utat kell bejárni, hogy a cégvezető és a tulajdonos értékrendje átalakuljon”

- véli. Mint mondja, számukra nemcsak az a fontos, hogy ők megszerezték a minősítést, hanem hogy Magyarországon folyamatosan növekedjen a B Corp vállalkozások száma.

"A B Corp egyik nagy előnye, hogy az ez alapján működő vállalatok az igazán jó munkaerőt meg tudják szólítani, és meg is tudják tartani. Minél fiatalabb egy munkavállaló, annál inkább érdekli egy jó ügy, vagy küldetés, amelyhez csatlakozik. Nem csak a fizetés számít”

- emeli ki Lévai.

A minősített vállalatok beszámolóiból pedig az is kiderül, hogy a B Corp tanúsítás által hitelesített felelős üzleti működés emellett növeli a befektetői hajlandóságot, megkülönbözteti a céget versenytársaitól, erősíti a vásárlók/ügyfelek lojalitását, sajtónyilvánosságot generál, és segít a szervezet küldetéstudatának megőrzésében.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. Hasonló írásokkal a magazin legutóbbi számában is találkozhat, amelyben értékteremtő vállalkozások történeteit ismerheti meg. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Extra Business Business magazin

Egy nyerő tipp azoknak, akik gyűlölik munkájukat

Mit profitálhatunk a pro bono, azaz a közjó érdekében végzett vállalati és magántevékenységekből? Hogyan járulnak ezek hozzá a cég sikeréhez, és a személyes jóléthez? A többi között ezekről kérdeztük Aaron Hurstöt, aki több évtizedes tapasztalatát foglalta össze a célvezérelt gazdaságról The Purpose Economy című könyvében.

HVG Extra Business Business magazin

Miért éri meg valakinek ingyen dolgozni?

Milyen előnyökkel jár az üzleti szereplők számára, ha szaktudásukat ingyen megosztják nonprofit szervezetekkel? Miért mélyrehatóbb a pro bono szolgáltatás társadalmi haszna, mint a pénzbeli támogatásé? A legnagyobb amerikai pro bono közvetítő szervezet egyik vezetőjével, Joel Bashevkinnel beszélgettünk.