szerző:
hvg.hu

A svéd márka hányadtatásai úgy tűnik még korántsem értek véget, hiába indulna újra a márka, az új tulaj nem használhatja a nevet és griffmadaras logót.

A helyzet lényege, hogy az anyacég, a trollhattani székhelyű repülőgépgyártó, amely tulajdonosa a Saab autómárkának, nem engedélyezi, hogy az autógyártó partnercége a NEVS (National Electric Vehicle Sweden), amely részben kínai érdekeltségű, használja a Saab logót és nevet.

A NEVS 2012-ben vásárolta meg a csődben lévő Saab Automobile céget és az elmúlt hetekben nagyszabású tervekkel rukkolt elő. A 13 milliárd dolláros üzlet egyik eleme az új, teljesen elektromos Saab 9-3-as lenne, amelyet két külön cég gyártana a kínai piacra. Évente 170 ezer darabos szériában - írja az Automotive News. 

A dolog érdekessége, hogy a nevet viszont visszavette az anyacég, amikor a NEVS-nél is anyagi problémák jelentkeztek. Mindenesetre az új 9-3-asról a héten bemutatott első képeken a név ott virít a kocsi orrán míg a híres griffmadaras embléma nem.

©

A NEVS állítólag úgy tervez, ebben az esetben más néven fogja árusítani a kocsiját, ami lehet nem is jelent akkora hátrány a kínai piacon, az alig ismert Saab-bal szemben.  

Az új tulajdonos tervei egyébként most megint nagyok, új gyárat építenek Kínában, amely 2020-ra készül el teljesen. Sőt a The Financial Times szerint az indiai Mahindra állítólag megvenné a NEVS többségi részvényeit, amellyel a Saab talán tényleg egyenesbe kerülne.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!