szerző:
hvg.hu

Nem máshol, mint Hollandiában, ahol évente milliónyi kerékpárt lopnak el.

Nagyjából mindegy, karvastagságú lánc, U-lakat vagy egyéb trükk, a kerékpárok sosincsenek teljes biztonságban, ha a magukra hagyjuk őket.

A holland VanMoof cég viszont éppen ebben látja a piacszerzés lehetőségét és megjelentek SmartBike nevű kerékpárjukkal. A kétkerekű lényege a csővázába épített GPS modul. Ez, amellett, hogy számolja a bringázás alatt elégetett kalóriákat, a távolságot, a sebességet, leginkább arra való, hogy nyomon lehessen követni a biciklit egy okostelefonos applikáción keresztül.

©

A VanMoof, annyira biztos a termékében, hogy felajánlotta, amennyiben valamelyik vásárlójának ellopják a bringáját, a VanMoof aktivizálja keresőcsapatát – igaz ezt külön díj ellenében – a kétkerekű felkutatására. Amennyiben sikertelenül járnak – kéthetes keresési időszak után – a csalódott vevő kap egy új bringát a régi helyett.

A cég egyébként nem csak teljes bringa ellopására, de az egyes alkotórészekre is lopásvédelmet kínál, így a kerekek vagy a lámpák is csak speciális kulcsokkal távolíthatók el.

Persze a VanMoof kerékpárjai nem éppen olcsóak, az alapváltozatot is 1098 euróért, vagyis közel 350 ezer forintért adják. A SmartBike egyelőre csak előrendelésben elérhető.

De addig is, amíg a SmartBike meghódítja a világot, lássuk a 2015-ös Biciklitolvaj Európa-bajnokság döntős mezőnyét, Párizsból, Amszterdamból és Prágából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!