Testet-lelket gyógyít az avokádó
Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.
© sxc.hu |
Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt.
© sxc.hu |
A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.
Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.
A szépség és a fiatalság olaja
Nyersen az igazi |
A babérfélék családjába tartozó avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. A szubtrópusi éghajlatot kedveli, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul (ehhez papírzacskóba tegyük). Az érett gyümölcs magas karotin-tartalmú, nyersen azonnal fogyasztható. |
© sxc.hu |
Guacamole
A mexikóiak kedvelik az avokádót, amelyből pikáns mártást is készítenek. A guacamole a legismertebb és legkedveltebb salsa. Vágjunk apróra egy avokadót, két paradicsomot és egy pici fej hagymát. Ízesítsük sóval, borssal és lime-mal.
Ceviche
Vágjunk apróra egy avokádót, ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot, hagymát, tegyünk hozzá rákot, kagylót, és öntsük fel citromos, olívaolajos lével.
Zöldturmix
Turmixoljunk össze 4 dl szénsavmentes ásványvizet egy avokádóval, két kivivel, és egy mangóval, majd adjunk hozzá egy evőkanál citromlét. Az elkészült ital magas kálium- és E-vitamintartalma, telítetlen zsírsavai jótékonyan hatnak a szívre és a keringésre
Avokádós energiabomba
Turmixoljunk össze 4 dl zsírszegény tejet egy mangóval, egy avokádóval, majd tegyünk hozzá egy evőkanál vágott mandulát. A végeredmény különösen gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de fehérjetartalma is jelentős. Mandula helyett kókuszreszeléket is használhatunk Mindkettő jelentős mennyiségű B-vitamint biztosít, melynek fontos szerep jut a szervezet méregtelenítésénél.
Dip
Az avokádóhúst fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, kevés tejföllel és sok citromlével pépesítsük.
Avokádósaláta
Hozzávalók:
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott avokádó,
- 3 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- néhány szál új zöldhagyma, vékony karikákra vágva,
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőaknál citromlé,
- késhegynyi só és törött bors,
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- 1 teáskanál bazsalikom.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve tálaljuk.
Avokádó Caponata-val és feta sajttal töltve
Hozzávalók:
- 3 nagy érett avokadó
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott nagy padlizsán
- közel fél kiló hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- 12 fekete olívabogyó, mag nélkül és szeletekre vágva
- 2 evőkanál friss petrezselyemzöld, apróra vágva
- 6 szál zeller, összevágva
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál finom kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál kapribogyó
- só, bors ízlés szerint
- 175 gr feta sajt, 6 szeletre vágva
- 6 bazsalikom levél, csíkokra vágva
- másfél deci olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 citrom héja
- frissen őrölt feketebors, só
- friss bazsalikom levelek a díszítéshez
Caponata Sózzuk be a padlizsánt és hagyjuk állni egy órára, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet, tegyük konyharuhára száradni. Forrósítsunk fel négy evőkanál olajat, süssük benne hirtelen barnára a zellert, szedjük ki és tegyük félre. Tegyük bele a padlizsánt, pároljuk puhára, süssük barnára. Tegyük félre hűlni. A maradék két kanál olajon pirítsuk aranyszínűre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, és pároljuk sűrűre. Ez körülbelül negyed órát vesz igénybe. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a cukrot, a vörösborecetet és a szerecsendiót, s főzzük tovább 10 percig, időnként megkeverve, míg egy sűrű, gazdag, édes-savanyú szósz nem lesz belőle. Adjunk hozzá sót és őrölt borsot. Keverjük hozzá a kapribogyót, a szeletekre vágott olívabogyókat, a petrezselymet, a padlizsánt és a zellert. Szükség esetén sózzuk és borsozzuk újra, majd hűtsük le.
Dresszing Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint.
Ezek után vágjuk félbe az avokadókat, távolítsuk el a magokat (mutatós cserjét nevelhetünk belőle, ha kigyökereztetjük: töltsünk meg egy üvegpoharat vízzel, és tegyük a mag tompa végét a pohár szájára úgy, hogy a mag épp csak érintkezzen a vízzel). A vágási felületet és a mag helyét kenjük meg egy kis dresszinggel, hogy elkerüljük az elszíneződést. A mélyedéseket töltsük meg a Caponata-val, tegyük rá a feta sajtot, majd locsoljuk meg a dresszinggel.